Проблемът с исканията на майките е обемът им, заяви Калфин


Проблемът с исканията на майките е обемът им, заяви Калфин
Снимка: БГНЕС

2238

Не съм съгласен, че държавата няма политика по отношение на децата, напротив има. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Кaлфин по повод протестите на майки в цялата страна с искане да бъдат увеличени средствата за отглеждане на дете и подобряване на политиките за млади родители, предаде "Дарик".

На въпрос какво пречи да се удовлетворят исканията на протестиращите майки, вицепремиерът посочи, че това са обемът на исканията им и начинът, по който ги поставят. „Аз съм готов, вчера стигна до мен едно писмо, ще ги поканя на среща. Аз не съм съгласен, че държавата няма политика по отношение на децата, напротив има. Аз съм готов да я огледаме цялата, разбира се, хубаво е да имаме някаква представителност, и ако има по-добри идеи – няма табута, нека да я променим. Но тогава ще трябва да променим всички параметри, включително и съществуващите в момента."

„Голяма част от децата в България имат риск от бедност. То не е заради социалните трансфери и плащанията за деца, а заради липсата на работа за родителите им и малките доходи в семейството. Действително мисля, че трябва да се прави повече за работещите родители. Да не пропусна група, които за мен са изключително голям приоритет – родителите на деца с увреждания. Там положението действително е тежко”, посочи Калфин.

Във връзка с въпроса от БСП защо не се обвържат социалните плащания с ръста на минималната работна заплата, той отговори: „БСП най-добрият отговор трябва да имат, защото по времето на тройната коалиция се развързаха от минималната работна заплата и то с основание, а аз го подкрепям. Преди това какви ли не плащания бяха свързани с минималната работна заплата, включително и глоби. Това не позволяваше тя да бъде увеличена. 1 лев нейно увеличение носи след себе си огромни ефекти в целия публичен сектор. Ако обвържем минималната работна заплата със социалните плащания, тя няма да мърда, а за мен увеличението на доходите от труд са основен приоритет”.

Според него думата на 2015 г. е „промяна”. „Новата структура на пенсионната система, новият начин по който се отпускат помощи за деца, абсолютната промяна в подхода към европейските средства. Вече, да се похваля, сме 10-ти от 28 страни, приключвайки старата програма, и сме втори по новата програма отново от 28 страни. Всички тези неща бяха задвижени доста бързо”, отбеляза вицепремиерът.

Във връзка с настоящите процеси в управляващата коалиция Калфин заяви: „Важно е какво решение ще вземе Реформаторският блок като цяло и в крайна сметка ще бъде преценка на ГЕРБ дали ще отидат на избори или не. На някои хора им пораснаха крила след местните избори. Не мисля, че ако зимата изкараме със служебно правителство и нови избори, ще има радост в избирателите, но в крайна сметка ГЕРБ ще реши дали са готови да сменят конфигурацията, ако РБ се оттегли”.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички