Щатски учен: Лъжа е, че жените получават по-ниски заплати от мъжете


Щатски учен: Лъжа е, че жените получават по-ниски заплати от мъжете
Снимка: Getty Images/Guliver

3198

В наши дни жените в Западния свят имат толкова много и такива по вид права, колкото и каквито не са имали никога в цялата човешка история. Но въпреки това феминизмът продължава да съществува като явление.

Кристина Хоф Зомърс – учен в американския университет "Прейгър", отрече твърдението, че съществува т.нар. неравенство между мъжете и жените по отношение на заплащането на техния труд, в което мъжете доминират.

„Сигурно сте чували, че за еднакво свършена работа, един мъж ще получи възнаграждение от 1 долар, а една жена  с 23 цента по-малко. Това твърдение непрекъснато се повтаря от активистите на феминистките движения“, казва Зомърс в нейна презентация, публикувана в официалния Youtube канал на щатския университет „Прейгър“. Зомърс твърди, че това становище е откровена манипулация и обяснява защо.

„23 цента е разликата в заплащането на всички мъже и на всички жени, работещи на пълен работен ден. Но тук не се вземат предвид важни фактори, каквито са заеманите от тях позиции, какво е тяхното местообитаване, какво е образованието им, нито дали работят на пълен работен ден“, твърди Зомърс.

Тя дава пример с лекарската професия, която феминистките често сочат като такава, в която жените получават значително по-ниски заплати от мъжете. Самата Зомърс не отрича този факт, но твърди, че лекарите от женски пол, в сравнение с мъжете, са много по-склонни да се съгласят да заемат по-ниско платените позиции, каквито например са тази на личния лекар, педиатъра, кардиолога и анестезиолога. Зомърс набляга също така и върху факта, че жените-лекари много по-често избират да работят почасово, а не на пълен работен ден, в сравнение с представителите на силния пол.

Феминистите пропускат факта, че лекарките работят средно със 7% по-малко часове, отколкото лекарите от мъжки пол“, твърди Кристина Зомърс. В страна като САЩ, където почасовото заплащане е въведено отдавна и към днешна дата е традиция, всеки човек получава толкова, колкото изработва. 

„Феминистките организации твърдят, че изборът на жените често не е наистина свободен, говорейки за някакви невидими бариери. Но истината е, че жените, които упражняват лекарската професия, сами избират да са педиатри, а не хирурзи“, споделя още тя.

Използвани източници: Prager University; Youtube; United States National Organization for Women.

Автор: Теодор Спасов

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички