Синдикат поиска най-малко 700 лв. заплата за вишисти, които работят по специалността си


Синдикат поиска най-малко 700 лв. заплата за вишисти, които работят по специалността си
Снимка: iStock

3300

КНСБ предложи въвеждане на минимална заплата от близо 700 лв. за хора с висше образование, които работят по специалността си.

"Оплакваме се, че нямаме инженери и висококвалифицирани кадри, но на новопостъпващите специалисти се предлагат заплати от порядъка на 500-600 лв.", коментира президентът на синдиката Пламен Димитров на брифинг в столицата днес. На него бе представен актуален доклад на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ.

Синдикатът предлага от 2017 г. за тези работни места възнаграждението да не пада от минималната работна заплата за страната плюс 50% нея. Ако минималната работна заплата за 2017 година е 460 лева, както е предвидено в тригодишната бюджетна прогноза, то минималното възнаграждение за висшисти, работещи по специалността, трябва да поне 700 лева. Под висшист трябва да се разбира и хората с бакалавърска степен, уточняват от КНСБ.

КНСБ ще настоява да се договаря и допълнителен механизъм , т. нар. living wage (заплата за издръжка на живот), каза Димитров. Той поясни, че тази заплата ще отчита с колко средства може да се живее нормално в различните региони на страната.

Синдикатът ще насърчава превръщането на договорения минимален осигурителен доход на най-ниското стъпало в ефективно действаща минимална за бранша работна заплата, обясни Димитров.

По данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ около 30 процента от наетите в България са с колективно трудово договаряне.

За 2015 година в една пета от предприятията няма увеличение на доходите, в 1/5 увеличението е над 10 процента, а в останалите нарастването на доходите е между нула и десет процента, сочат данните на КНСБ.

 

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички