Скандалите между синдикати и работодатели излизат на международна сцена


Скандалите между синдикати и работодатели излизат на международна сцена
Снимка: БГНЕС

3025

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерация на труда (КТ) "Подкрепа" ще сезират всички международни институции за нечуваната агресия на ръководителите на национално представителните работодателски организации срещу социалния диалог и хората на труда в България от последните дни. Естествено, причина за реакцията са отправените през тази седмица думи на представители на работодателските организации в България.

Писмото с апел за подкрепа и реакция е адресирано до Международната организация на труда, МКП, ЕКП, Европейската комисия, Европейският икономически и социален съвет, както и световните бизнесорганизации, в които членуват българските работодатели. Копие от него е изпратено и на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов, предаде БГНЕС.

"В последните няколко дни българското общество е свидетел на нечувана агресия и цинично отношение от ръководителите на национално представителните работодателските организации към една от основните ценности на европейската демокрация, каквато е социалното партньорство и социалния диалог. На официална пресконференция, пред българските медии, работниците бяха наречени "търтеи, мързеливци и престъпници" (Васил Велев, АИКБ и Божидар Данев, БСК). Синдикатите пък бяха обявени за "вредни", "пречещи на развитието на страната и икономиката" и "не случайно на много места, където компаниите са успешни, ги няма" (Кирил Домусчиев, КРИБ)", се казва в писмото.

Според синдикатите е абсурдно такова поведение да бъде подминато и да няма реакция, защото то "руши авторитета на България. "Съзнателно или не, носителите на подобно поведение вредят на социалния мир, без който няма как да се поддържа прогнозируема и предвидима икономическа и социална среда за национални и чужди инвеститори и производители. Още по-малко така могат да се стимулират квалифицираните млади българи да останат и да работят за страната си", казват в апела си към международните институции от двете национално представени организации на труда в страната ни.

"Призивите на тези самозабравили се работодателски водачи, освен, че грубо погазват норми, както на Конституцията на Република България, така на документи на Международната организация на труда (МОТ), на Европейската харта за правата на човека и на договорите за учредяване и функциониране на Европейския съюз, имат характер и на престъпен състав, доколкото са призиви за разрушаване устоите на европейската демокрация и на държавата, които се гарантират и чрез синдикатите, техните права и отговорности", пишат в писмото президентите на КНСБ Пламен Димитров и на „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Убедени сме, че сериозните и отговорни работодателски екипи на секторите и предприятията ще продължат отговорното си и уважително сътрудничество и диалога със своите партньори и няма да се подведат по вредните и провокативни призиви за „вредата“ от синдикатите, техните права и отговорности, завършва писмото на двата синдиката.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички