Съгласие за пенсионната реформа и жестока критика срещу нея


Съгласие за пенсионната реформа и жестока критика срещу нея
Снимка:

2433

Правителството прие компромисен пакет с промени в пенсионната система в сряда, който предвижда по-малък ръст на осигуровките и по-леки условия за пенсиониране на работещите в тежки условия спрямо първоначално предвиденото. След направени в последния момент отстъпки реформата получи благословията на социалните партньори и предстои да влезе в парламента, предаде Mediapool.

Ключовите моменти

Отстъпките, които се правят от първоначалния пакет с предложения са в две посоки - предлага се по-малък ръст на осигуровките от планирания, за да се отговори на очакванията на бизнеса, и се залагат по-леки условия за пенсиониране на категорийните работници, което бе основно искане на синдикатите. Така за пореден път най-драстични мерки се взимат спрямо работещите в редовната трета категория, които се пенсионират най-късно и се толерират различните форми на ранно пенсиониране.

От пакета изобщо отсъстват мерки срещу непрекъснатото съмнително нарастване на броя на инвалидните пенсии, които поглъщат 1.3 млрд. лева годишно и се получават от над половин милион души, тъй като промените в ТЕЛК все още са в процес на подготвяне. Социалният министър Ивайло Калфин съобщи, че осигурителната вноска за фонд "Пенсии" ще расте с по един пункт през 2017 и 2018 година, а не с общо 4% за 12 години едновременно за пенсии и безработица. Първоначалният вариант предвиждаше плавното увеличение да докара в осигурителната система допълнителни приходи от 1.1 млрд. лева.

Другата отстъпка, която кабинетът прави, е за работещите в тежки условия. Работещите в първа категория ще се пенсионират на 55 години или с десет години по-рано от редовната възраст, която трябва да достигне 65 години, а работещите във втора категория – на 60 години или пет години по-рано от редовната възраст. Според първоначалния вариант заетите в първа категория трябваше да се пенсионират 8 години по-рано, а тези от втора – три години по-рано от редовната възраст.

Връща се опцията при закриване и съкращаване в мина миньорите да се пенсионират на 45 години, като тази възраст също ще расте. До навършване на 55 години обаче те няма да имат право да съчетават пенсия и работна заплата.

Иначе реформата предвижда плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 година на 65-годишна възраст. Мъжете, родени 1964 година, и жените, родени 1972 година, ще бъдат първите набори, които ще излязат в пенсия на 65 години.

За работещите в силовите ведомства ще бъде въведена минимална възраст за пенсиониране 52 години и 10 месеца, която ще расте плавно до 55 години. Според синдикатите обаче трябва да има диференциация за работещите рискова работа и служителите на бюро, като полицаите на терен се пенсионират по-рано от тази възраст, а чиновниците – дори по-късно.

Реформата предвижда още възможност за отпускане на намалена пенсия на хората, на които не достигат до 12 месеца възраст, като пенсията се намалява с по 0.4 на сто за всеки месец недостигаща възраст. Затяга се режимът за пенсиониране и на хората с недостигащ стаж и възраст, които сега придобиват право на пенсия на 65 години с минимум 15 години стаж. За тях възрастта ще бъде увеличена на 67 години, а изискуемият стаж ще нараства с по три месеца годишно до достигането на 18 години през 2027 година.

Предлага се от 1 януари 2017 г. тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите да започне да се увеличава до достигането на 1.5 на сто при 1.1 на сто сега. По този начин всяка година пенсиите ще бъдат индексирани минимум с размера на швейцарското правило, а при наличие на пари в бюджета и с повече.

Индивидуалният коефициент при изчисляване на размера на пенсията ще се определя от 1 януари 2019 година като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти. От тази дата ще отпаднат трите години по избор преди 1997 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент. За периода от 1 януари 2016 до 31 декември 2018 г. се предлага въвеждане на възможност за избор дали да се включат трите години до 1997 г. при изчисляване размера на пенсията или не.

Жестоката критика

Като цяло не бих нарекъл приетото днес реформа, подчерта социалният министър от кабинета "Близнашки" Йордан Христосков в предаването "Лице в лице".

Системната промяна на пенсионната реформа е срещу втория стълб на пенсионната система. Има опит на правителството да вземе част от личните партиди на хората, родени след 1959 година, за да си осигури финансов комфорт. Пенсиите на родените след 1959 година от втори стълб, ако останат в универсален пенсионен фонд, ще бъдат намалени с 28%, ако не се прехвърлят изцяло в НОИ, категоричен беше бившият социален министър от кабинета на Георги Близнашки. Разбира се, това не е още заложено в текстове и трябва да се дебатира, поясни друг бивш социален министър - Христина Христова.

Христосков припомни, че парите по втори стълб на хората, започнали за пръв път работа през 2015 година, се задържат и не се инвестират. Да не забравяме и решението дали да се осигуряваш и на частно или не, а ако се връщаш на частно, партидата се връща без уж натрупаните лихви, каза Христосков. Временно ще се върнат сега пари в НОИ – малко над 200 млн. лева годишно, но в бъдеще тези, които внасят малко, ще разчитат изцяло на НОИ и ще има натрупване на дългове отново, предупреди бившият министър.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички