Учителите с по-високи заплати от 1 януари 2017 г.


Учителите с по-високи заплати от 1 януари 2017 г.
Снимка: БГНЕС

2798

Заплатите на учителите в детските градини и училищата ще бъдат увеличени със средно 10% от началото на следващата година. Увеличението ще е различно за всяка длъжностна степен. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов, инициирана от ръководството на КНСБ.

В бюджета за следващата година ще бъдат заделени допълнителни 223 млн. лева за образование, обяви премиерът. По думите на Борисов правителството може да си позволи това, защото са събрани 1,6 млрд. лв. повече в бюджета в резултат на работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата, съобщава Дарик.

"Лично аз смятам, че най-високият процент трябва да отиде към увеличаването на минималната начална работна заплата и особено мотивиране на младите учители, които трябва да дойдат от университетите в българското училище", заяви Такева.

Увеличението ще струва на държавната хазна близо 127 млн., като то ще обхване и помощния и технически персонал в образователните институции, а не само преподавателите, обясни лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"По наши изчисления средното увеличение ще бъде 10%. Тук се договорихме и се отпуснаха 9 млн. лева допълнително за изплащане на обезщетенията на всички учители при пенсиониране и на останалия персонал. От 1 октомври обезщетението при пенсиониране на учители е 10 брутни работни заплати, а на останалия персонал 8 работни заплати. От 1 януари 2017 г. обезщетенията при пенсиониране на учителите става 10 и половина заплати, на останалия персонал 8 и половина работни заплати", допълни Янка Такева.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички