12% ръст на българския износ на машини


12% ръст на българския износ на машини
Снимка: Getty Images

3047

През 2017 г. износът на машини и оборудване отбелязва ръст от 12% на годишна база и възлиза на над 3,8 млрд. евро. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на международното изложение „MachTech & InnoTech Expo“ - единственият специализиран форум за машини и технологии в металообработката, който се провежда в страната ни, съобщиха от Министерството на икономиката.

„Машиностроенето създава работа на над 600 хил. души, като се очаква секторът да нарасне през следващите години поради постоянно развиващите се интелигентни технологии“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му важен индикатор за конкурентостта на българската продукция на световния пазар е фактът, че отчитаме постоянно увеличение на износа на такива стоки. „Устойчиво расте и делът на тези стоки в общия ни експорт, като за миналата година те са формирали близо 15% от националния износ“, посочи той.

„Всичко това показва не само, че сме конкурентноспособни, но и че все по-голям дял в икономиката ни заемат сектори с висока добавена стойност“, каза още Александър Манолев. Той изрази и надежда, че повече хора ще посетят изложението през следващите дни, за да се запознаят на място с постиженията на българските компании и поздрави предприятията за успехите, които постигат.

В рамките на изложението, зам.-министър Манолев връчи и годишните награди на ИКЕМ - „Кубратов меч“, за принос в сферата на електрическата мобилност в България за 2017 г. в категория „Образование и наука“.

Международната изложба за машиностроене и металообработка Mach Tech & InnoTech Expo се провежда в периода 26 – 29.03 в Интер Експо Център, гр. Cофия. Това е 8-то му поредно издание, като участие взимат над 120 компании и се очакват над 4000 посетители. Освен представители от България, участие във форума ще вземат и изложители от Австрия, Румъния, Унгария, Полша, Турция, Швеция и Китай.

По време на изложението компаниите в бранша ще представят и ще се запознават с новостите в металообработката, лазерните технологии, машинното проектиране, индустриалната автоматизация, електроника и проектиране. В рамките на експото за първи път ще се проведе и специализиран форум на едни най-добрите компании в сферата на индустриалното принтиране - „Sofia Industrial 3D printing forum“. В неговите рамки ще бъдат презентирани едни от най-успешните примери на приложение на 3D принтирането с индустриални цели.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички