75% от българските мениджъри са разтревожени от липсата на кадри


75% от българските мениджъри са разтревожени от липсата на кадри
Снимка: iStock/Guliver

6336

36% от водещите ни бизнесмени са положително настроени спрямо растежа на глобалната икономика. 27% от техните колеги от цял свят очакват подобрение, а тези в Източна и Централна Европа са по-умерени в очакванията си - само 25% са с такива настройки. Това за изводите, отчетени след 19-ото ежегодно глобално проучване на престижната консултантска компания PwC, направено сред над 1400 бизнес лидери от 83 страни.

Топ мениджърите у нас определят като най-голямо предизвикателство пред дейността си геополитическата обстановка. За 86% от тях това е основна заплаха. Следват свръхрегулациите (78%) и липсата на квалифицирани кадри (75%), сочат резултатите от анкетата за България, в която участват 38 изпълнителни директори, като 66% от участниците оперират в сектора на услугите и потребителските стоки, 29% във финансовия, а 5% - в сектор „Технологии и комуникации“.

86% от българските и 75% от глобалните участници в проучването считат наличието на квалифицирана, образована и адаптивна работна сила за ключов приоритет за обществото днес. За да привличат, ангажират и задържат най-успешните си служители, бизнес лидерите се фокусират върху ефективно управление на представянето и програми за развитие на бъдещи лидери.

Въпреки някои негативни тенденции 72% от мениджърите виждат повече възможности за бизнеса си днес, отколкото преди 3 години в сравнение с едва 60% от глобалните участници в проучването.

Данните бяха представени на форум "Преосмисляне на бизнес успеха в един променящ се свят" с участието на ръководителите на някои от най-големите компании и финансови институции в страната.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички