Александър Ненов: Моят екип направи Гърция толкова желана дестинация


Александър Ненов: Моят екип направи Гърция толкова желана дестинация
Снимка: Личен архив

4773

Зад повечето неща, които днес приемаме за даденост, стоят хора и техните екипи, които са работили здраво за това. Това се е случило през годините с Дядо Коледа, например, когато най-известната газирана напитка решава  да обедини няколко мита и предания и да ги забърка със сладостта на червения цвят, коледния дух и да им вдъхне малко магия чрез скъпа маркетингова кампания. “За първи път образът на Дядо Коледа, нарисуван от художника Хадън Съндблом, се появява в реклама на Coca‑Cola през 1931 г. във вестник Saturday Evening Post, САЩ” - това може да прочетете в сайта на едноименната марка. Подобни мащабни промени на навиците на населението се правят постоянно, от различни компании и техните маркетинг агенции, а вече и агенции за онлайн репутация. Някои от примерите са навсякъде около нас, а дори не сме си давали сметка за това.

,,Костенурките нинджа’’ например, продава идеята за доставка на пица по домовете, която не винаги е била толкова естествена, колкото е днес. Разбира се, за това са помогнали още десетки холивудски филми и сериали. Кецовете, станали толкова модерни през последните години, всъщност са стара идея, забравена и губеща силата си, докато Уил Смит не им вдъхва нов живот с филма ,,Аз Роботът’’. Разбира се, като оставим настрана филмите, има хиляди начини, чрез които подобни концепции, продукти и услуги могат да се формират като навици в главите на потребителите.

Александър Ненов в интервю за bTV преди години, загатна за намесата на неговия екип в манията по Гърция. Наскоро в блога на компанията му се появи публикация, в която описва подробно как в продължение на години, дестинацията е била маркетирана и популяризирана сред българите, докато се постигне ефектът, който всички ние вече знаем - задръствания по границите, които дори PCR тестовете не могат да спрат.

“Проектът продължи около 3 години, през които ние трябваше да убедим българите, че Гърция е достъпна, лесна и прекрасна дестинация. Имаше много възпиращи вярвания, с които трябваше да се борим. Става дума за далечните времена, когато нямахме Google Maps в телефоните си, защото самите телефони не бяха умни. Макар Стив Джобс да беше презентирал първия iPhone, смартфоните достигнаха до обикновените потребители със закъснение от няколко години. В края на 2007-ма българите тепърва свикваха с пътуването в чужбина, което бе станало изключително лесно, поради членството ни в ЕС. Проектът изглеждаше невъзможен, но десетилетие и малко след това, мога с гордост да заявя, че аз и екипът ми направихме Гърция толкова желана дестинация за българите.”

Но нека да ви дадем малко предистория - интернет експертът Александър Ненов споделя, че с идеята за налагането на Гърция като дестинация съвсем не е негова или на някой от екипа. Те са наети от предприемач, който е инвестирал в нашата съседка и просто е искал да развие бизнеса си. Той открива отрано потенциала да продава на българи тази дестинация, но се сблъсква със стената от неразбиране на нашенеца, който смята Гърция за скъпа, далечна, неудобна, трудна за пътуване дестинация. По това време маркетинг екипът на онлайн предприемача Александър Ненов работи по някои от най-успешните онлайн туристически проекти в страната.

Екипът на Reshenia.com се събира и стартира най-мащабната си дигитална кампания. Ненов споделя, че за целта са използвани десетки телевизии и радиостанции, стотици уебсайтове, включително печатни медии, които по това време все още се четат.

“Трудно е да обясним на по-младите хора”, споделя интернет експертът - “но тогава просто нямаше социални мрежи. Във Facebook имаше шепа българи, Youtube точно беше купен от Google и не беше нищо специално. Социалните канали, които в момента познаваме просто не съществуваха. Ние създавахме свои дигитални канали, за да достигнем до потребителите. Разбира се, сега правим подобни кампании ползвайки безкрайния ресурс на мрежата”.

След като постига целта си и въпросните дестинации, които трябва да промотират в Гърция са запълнени за година напред, екипът предлага услугите си и на различни държави като Германия, Хърватска, Турция и дори Танзания. За последната дестинация вероятно не сте чували, докато не ви споменем другото име, с която тя е по-известна - Занзибар. Ако скоро сте чували някой да е бил там, да говори за това  и сте виждали много хора да посещават именно този остров в Танзания… е, вече знаете как става.

“Важно е да отбележим, че в подобни кампании ние винаги говорим само истината и работим с факти. Няма да ви кажем, че Занзибар е най-прекрасното място на планетата, ако не сме убедени в това. Истината е, че когато бях там за първи път не исках да си тръгвам и исках да зарежда всичко друго. Всеки, който остане там 10 дни, ще го усети. Според мен именно затова кампаниите ни се получават много добре - защото казваме това, което мислим, чувстваме и показваме реалността на хората. Не им продаваме подсладени истории за места, които просто не стават.”

Спираме до тук с тази история, в очакване да видим какви нови навици ще ни продаде интернет маркетингът в близките десетилетия. Дали това ще е нов живот под формата на Метавселена, дали това ще е нов световен ред, финансова свобода или просто нова газирана напитка…предстои да разберем.

Междувременно вие помислете дали не е време да инвестирате повече в онлайн бизнеса си, например чрез SEO оптимизация на уебсайта ви, реклама, социални мрежи.

Ако все още не сте в онлайн бизнеса, то изработката на нов уебсайт ще върне многократно вашите инвестиции, стига, разбира се, да му отделите нужното внимание и усилия.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички