Архитектурно състезание с кауза и внушителна награда търси своя победител в България


Архитектурно състезание с кауза и внушителна награда търси своя победител в България
Снимка: iStock/Guliver

2916

Някой беше казал, че човек не трябва да се плаши от големите си мечти, защото там конкуренцията е малка. Е, в престижните международни конкурси конкуренцията със сигурност не е малка, но си заслужават усилията да бъде победена. Особено когато става дума за невероятна възможност като тази, която се открива пред всички талантливи български архитекти, инженери, урбанисти и строители. А именно - участие в най-значимото глобално състезание в сферата на устойчивото строителство.

Начинанието се организира за пети пореден път от Фондацията за устойчиво строителство на LafargeHolcim, която раздава едноименните награди. Участниците ще трябва да представят свои проекти, притежаващи потенциала да се справят със съвременните предизвикателства на разрастващата се урбанизация. Идеите трябва да са в областите на архитектурата, строителното инженерство, озеленяването и градския пейзаж, строителните технологии.

Състезанието има две категории. Първата, разбира се, са самите награди LafargeHolcim. Проектите, които се регистрират за участие, трябва да са в напреднала фаза, но физическото им изпълнение да не е стартирало преди 4 юли 2016 г.

Втората категория се нарича „Следващо поколение“ (Next Generation) и също търси иновативни концепции и визионерски вдъхновения, но тук участниците трябва да са професионалисти или студенти до 30-годишна възраст.

Важно условие - всички проекти трябва да допринасят с решения към петте целеви критерия за устойчивото строителство: иновации и прехвърляемост; етични стандарти и социално включване; ресурси и околна среда; икономическа жизнеспособност и съвместимост; контекстуален и естетичен ефект. Именно по тези критерии ще се извърши и оценяването.

То, от своя страна, е в ръцете на доказани и независими специалисти. Тъй като конкурсът се провежда в пет географски региона, пет различни журита ще разглеждат проектите. Ръководители на комисиите са Harry Gugger (Европа), Ray Cole (Северна Америка), Angelo Bucci (Латинска Америка), Nagwa Sherif (Близкия изток и Африка) и Donald Bates (Азия и Тихоокеанския регион).

Срокът за кандидатсване е до 21 март 2017 г., а самата регистрация е безплатна и може да се извърши тук. В сайта на фондацията ще намерите и подробни инструкции за процеса на регистриране.

А ако случайно още се колебаете, оставихме един от най-впечатляващите факти за накрая - наградата е цели 2 млн. щатски долара!

Победителите от всеки регион ще бъдат обявени на специални церемонии през втората половина на годината. Първенците сред тях ще се класират директно за глобалното състезание през 2018 г. И няма никаква причина български професионалисти да не са едни от тях - защото талантът и големите мечти водят със себе си и големите успехи.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички