Близо 130 000 чиновници засегнати от неразбории с имотните декларации


Близо 130 000 чиновници засегнати от неразбории с имотните декларации
Снимка: iStock/Guliver

4802

От един месец държавните служители не могат да си вършат работата, защото се борят с попълването на обемисти документи, разказаха засегнати. Под страх от глоба от 300 до 1000 лв. всички служители в държавната администрация - до най-дребния чиновник, включително полицаи и военни, назначени като държавни служители, се оказаха задължени да подават имотни декларации всяка година.

Това задължение им се стовари от новия антикорупционен закон, като крайният срок изтича в петък, 8 юни. Засегнати са около 130 хил. души по данни на бивш ръководен кадър в новата мегакомисия. Потърпевшите недоумяват защо е необходимо да попълват всичката тази информация, при положение че не са по високите етажи на властта, където би трябвало да се търси голямата корупция. Комичното е, че дори нисшите длъжности са принудени да попълват графите, създадени за министрите и висшия управленски етаж - те трябва да посочват имат ли яхти и самолети, пише в. "Сега".

Хаосът с декларациите е голям, тъй като хората не знаят дали да декларират придобитото само за 2017 г. или всичко, което притежават до този момент. Тъй като няма единна практика, всеки инспекторат си измисля собствени правила. На страницата на комисията има линк "Указания за попълване", но той съдържа само навигация за електронната декларация, описана сложно, и нищо по същество за самите графи.

Скандалното е, че голяма част от данните са такива, които е-правителството вече притежава или може да установи само. Абсурдното е, че чиновниците са длъжни да декларират имуществото дори на съпрузите си, с които се намират в развод или фактическа раздяла от години, както и на любовниците си. Идеята, че могат да прехвърлят на тях вещи и имоти, придобити като подкуп, е налудничава - по-вероятно е за това да се използват родители, братя и сестри, братовчеди. Те обаче не подлежат на проверка.

Тази подробна и чувствителна информация - извънбрачните връзки и малолетните деца, няма да бъде събирана централно от антикорупционната комисия, а от инспекторатите по месторабота или от упълномощени служители. Така хората ще изгубят всякаква анонимност в работата си и ще трябва да понесат риска всеки един колега да се рови в личния им живот.

Антикорупционният закон беше приет ударно от парламента в края на миналата година. Навсякъде в него се говори за деклариране на имуществото и интересите на лицата, заемащи висши публични длъжности, и свързаните с тях лица. В някакъв момент обаче в параграф 2 в Допълнителните разпоредби на закона е добавено, че декларации се подават и от: "служителите в администрацията на президента, в администрацията на органите на законодателната и съдебната власт, на Висшия съдебен съвет, на Инспектората към Висшия съдебен съвет и на Националния институт на правосъдието, в администрацията на органите на изпълнителната власт, в това число на териториалните звена, служителите в местната администрация, служителите в администрацията на органи, създадени със закон". Изключение е направено само за служителите, които заемат технически длъжности.

Задължени са също и "представителите на държавата или на общините в органите на управление или контрол на търговски дружества с държавно или общинско участие или на юридически лица с нестопанска цел, управителите и членовете на органите на управление или контрол на общински или държавни предприятия и ръководителите на техните териториални поделения, както и на други юридически лица, които са бюджетни организации, членовете на политическите кабинети, съветниците и експертите към политическите кабинети, кметовете, кметските наместници и секретарите на общините, нотариусите, съдиите по вписванията и държавните и частните съдебни изпълнители".

Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС) вече се възмути, че редови чиновници са принудени да декларират притежават ли яхти и самолети, както и други чувствителни лични данни в неоправдано голям обем, за които няма предвидена защита.

Съдебните служители също се изненадаха, че секретарите и деловодителите са включени към високите етажи на властта и че проверката на тяхното и на семействата им имущество ще допринесе за борбата с корупцията сред заемащите висши публични постове. Сдружението им изпрати специално становище до правната комисия на Народното събрание, до комисията за противодействие на корупцията, до премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Никой обаче не обърна внимание на двете организации

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички