Борисов: Балканите могат да станат регион на стартъп хъбове в ИТ сектора


Борисов: Балканите могат да станат регион на стартъп хъбове в ИТ сектора
Снимка: БГНЕС

2424

За първи път в София събираме над 500 души от стартъп компании. Това е едно от най-важните събития в ИТ сектора. Във всяка една от страните в региона има млади хора, които са бъдещето на цифровата икономика. Това заяви еврокомисарят по цифровата икономка Мария Габриел на четвъртото издание на срещата Startup Europe Summit в София, предаде БГНЕС.

"Пред света ние от Източна Европа излъчваме силно послание, че стартиращите предприятия са в основата на прогреса и на своето време. Ако през XIX век са железниците, XX век - радиото и телевизия, то XXI век е на стартъп иновативните компании. В тяхното ДНК е смелостта", подчерта Габриел.

Тя открои още, че до края на тази година или най-късно следващата година трябва да приключи процесът по завършване на единния европейския цифров пазар.

Еврокомисарят отбеляза, че са налични инвестиции за финансиране на стартиращи предприятия. В края на 2018г. стартиращите компании ще получат нова покана за 8 млн. евро в подкрепа на развитието на иновационни хъбове.

По думите на премиера Бойко Борисов Балканите години наред са били първенци по фалшифициране на банкови карти. "Това, което предлагаме, е да впрегнем тези умения в градивни цели. По света има хора, които с по-малки цели и умения, направиха успешни компании и милиарди приходи. Затова, предлагам Балканите с общи усилия на всички страни да стане регион на стартъп хъбове в ИТ сектора", апелира премиерът пред участниците.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова над 400 000 души работят в ИТ сектора в града.

"Тази индустрия формира 5.7% от икономиката на града. Благодарение на младите предприемачи градът се нарежда в Топ 10 на източноевропейските региони на бъдещето", заяви Фандъкова.

По думите ѝ иновативните хора са капиталът на града.

Като добри иновативни идеи, разработени от стартиращи компании, Фандъкова посочи пускане на проект за 120 контейнера с датчици, ново безплатно приложение за паркиране, както и закупуване на билет за метрото през смартфон.

Гости на форума бяха премиерът на Македония Зоран Заев, премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, премиерът на Черна гора Душко Маркович и др.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички