България пада в класацията за дигитализиране на бизнеса


България пада в класацията за дигитализиране на бизнеса
Снимка: Thinkstock

3819

България е класирана на 58 място от 115 държави в годишната класация за дигитализация на бизнеса на компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermеs.

Индексът EDI (Enabling Digitalization Index) оценява уловията за работа и развитие на дигиталните компании, както и възможностите за дигитализация на бизнеса в съответните страни. За целта се използват 5 критерия с възможност за максимална оценка от 100 точки по всеки един от тях. Това са съответно – регулации, знание, свързаност, инфраструктура и мащаб.

В класацията за 2018 г. България губи две позиции спрямо предходната година, когато е заемала 56 място. Страната ни постига средно 40 точки от петте показателя.

В челната тройка се нареждат САЩ, Германия и Холандия съответно с 87.0, 75.3 и 74.3 точки. По-напред от страната ни се класират държави от региона като Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Хърватска.

Важно е да се има предвид, че индексът EDI не мери самата дигитализация в съответната държава, а се фокусира конкретно върху условията за развитието на бизнеса с помощта на дигитализацията и съответно върху рисковете от евентуалното забавяне. Този фактор е с все по-голяма тежест за икономиките по света през последните години. Той е пряко свързан с увеличаването на стойността на създавания продукт, навлизането на нови услуги, промяната на потребителското поведение (онлайн търговията), повишаването на производителността чрез автоматизация, както и социалните механизми (разрастването на социални мрежи).

В резултат на това според експертите на Еuler Hermes към днешна дата дигитализацията стои зад създаването на около една трета от стойността в световната икономика.

Тенденциите са категорични като през 2017 година в САЩ се отчита 16% ръст на електронната търговия, като за същия период традиционната е нараснала с 4,4%. В Китай увеличението за е-търговията е 32% в сравнение с 10% за традиционната.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички