Българска компания ще участва в подмяната на тръбопроводи в Куба


Българска компания ще участва в подмяната на тръбопроводи в Куба
Снимка: Getty Images / Guliver

2236

Българската компания „Строителна механизация” АД ще участва в подмяната и изграждането на тръбопроводните системи в Куба. Това става по силата на подписан Меморандум за създаване на смесено дружество, по кубинското законодателство, между българското предприятие и едно от дружествата, собственост на кубинското министерство по водните ресурси.

Документът бе подписан в рамките на посещението на българска бизнес делегация, водена от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев в Хавана, Куба, по повод участие в 35-ото издание на международния панаир FIHAV 2017. Подписите си под меморандума поставиха Стефан Желязков, изпълнителен директор на българската компания и инж. Владимир Ласа Гарсия, генерален директор на Стопанско обединение за управление и поддръжка на водните съоръжения и ресурси – EILH. Това съобщават от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

Създаването на смесеното дружество бе постигнато като договорка по време на среща между зам.-министър Александър Манолев и Рамиро Валдес, заместник-председател на Държавния и Министерския съвет, и на Съвета на министрите на Куба, Салвадор Пардо Крус, министър на индустрията и Инес Мария Чапман Уаг, президент на Националния институт по водни ресурси, и се очаква да е първото от няколко подобни партньорства между представителите на институциите на островната държава и на българския бизнес.

Меморандумът предвижда дълготрайна работа по стратегически водни проекти в Куба, като за целта българската компания ще инвестира в машини, материали и технологии. За целта ще бъде създадена двустранна работна група, която да подпомогне създаването на смесеното дружество и да обсъди първите проекти, които ще се изпълняват в историческите центрове Тринидад и Карденас, както и в известния морски курорт Варадеро. „Строителна механизация” АД ще предложи решаване на проблемите, свързани с експлоатацията на тръбопроводните системи в Куба, посредством екологичните „безизкопни технологии” , както и решения за пречиствателни станции за питейни и отпадни води.

Подписаният меморандум е логично продължение на меморандума за разбирателство от 2015 г. между „Строителна механизация” АД и кубинския Национален институт по водните ресурси (INRH), предвиждащ въвеждането в Куба на безизкопните технологии за изграждане и рехабилитация на тръбопроводи.

Българският национален щанд на изложението, както и участието на бизнес делегацията в изложението се организира от страна на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В изложението се представиха 2 родни компании, а в бизнес делегацията се включиха 14 представители на 8 български фирми от сектори: текстил; машиностроене; електротехника; В и К; дървопреработване; ИТ технологии; производство и търговия на вина и спиртни напитки.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички