Българският бизнес ще вдига заплатите през 2017 г., не се страхува от Brexit


Българският бизнес ще вдига заплатите през 2017 г., не се страхува от Brexit
Снимка: Thinkstock

3170

Бизнесът не смята, че 2016 г е донесла кой знае каква положителна промяна за него, а оптимизмът му за 2017 е слаб и помрачен от недоверието в институциите. Това сочат резултатите от анкета, проведена сред родни фирми от Българската стопанска камара (БСК).

Според председателя на работодателската организация Божидар Данев през 2016 г. външни условия – поевтиняването на петрола и пренасочването на туристи, са създали благоприятни условия за развитие на българската икономика, която заради тях е трябвало да отбележи доста по-голям ръст.

Едва 12% от анкетираните смятат, че бизнес климатът се е подобрил през 2016 спрямо предходната година. Увеличение обаче има при тези, които твърдят, че собствените им фирми са прогресирали – от 12% през 2015 до 31 на сто през 2016 г.

Анкетираните са били попитани и за мнението им по няколко нормативни промени. Близо 71% от бизнеса подкрепят отпадането на практиката за сливане на почивните дни. С процент повече пък са тези, които искат премахване на минималните осигурителни прагове.

Силно негативни са настроенията спрямо идеята за въвеждане на изключителни правомощия на адвокатите чрез промените в Закона за адвокатурата. „Продължава натискът на съсловни организации върху бизнеса“, каза по темата Данев. „Законът за адвокатурата е мракобесен, иска всичко да минава през адвокатите. Това ще натовари бизнеса с допълнителни разходи“.

Той допълни, че миналата година приходите от държавни такси в бюджета са били увеличени с 11,2%, а според заложения бюджет за следващата година ще има ръст с още 7,6%. „Всички агенции са се превърнали в проходни. Не може например Агенцията по вписванията да излиза на печалба. Трябва таксите, които се събират, да покриват разходите“, коментира Данев.

И през 2016 г. бизнесът оценява най-високо работата на данъчната администрация (51% одобрение). Много ниска остава степента на доверие към съдебната власт и Министерски съвет, но шампион по неодобрение е Народното събрание, от което не са доволни 75% от анкетираните. Всъщност парламентът за първи път изпреварва съдебната власт в негативната класация.

Повече фирми са отчели намаление на обемите на производство и на продажбите. Всеки трети работодател е намалил броя на служителите си през 2016 г. В същото време 40% са вдигнали заплатите. Основен проблем продължава да бъде острата липса на квалифицирана работна ръка. „Смешно е вече да се говори за безработица в България. Има хиляди свободни работни места, но няма кадри. Това е и една от причините да не можем да развиваме конкурентоспособна икономика и да усвояваме инвестициите“, заяви Божидар Данев. По отношение на вложенията множеството от фирмите заявяват, че не са правили промени спрямо нивото от 2015 г.

На годишна база обаче нарастват задълженията на бизнеса към бюджета, както и към финансови институции. Налице е и сериозно увеличение на просрочените несъбрани вземания от контрагенти – с 20%.

Очаквания за 2017 г.

37% предричат растеж на българската икономика през следващата година, но 25% остават песимисти, а други 31 на сто не очакват промяна. Повече от половината участници смятат, че ще има увеличение на енергийните цени и на фискалната тежест.

Според анкетата родният бизнес не очаква излизането на Великобритания от ЕС да му се отрази сериозно. От БСК обаче изразиха различна позиция. „Отражението на Brexit върху европейската икономика няма да е символично, а ние сме свyрзани с нея. Косвено ще има влияние, тъй като Великобритания е основен донор в бюджета на ЕС“, заявиха от организацията.

45% от бизнесмените не предвиждат да променят работните места през 2017, но 65% ще вдигнат заплатите. Над 65 на сто пък смятат да повишат обемът на производство.

Голям ръст има на планираните инвестиции в развитието на човешки капитал – 57% уверяват, че ще направят такива. От своя страна Божидар Данев изтъкна, че краденето на чужд персонал вече е масово явление и ще продължава да се засилва.

Анкетата е проведена сред 715 предприятия в периода 10 ноември – 15 декември 2016 г.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички