Две обединения от фирми кандидатстват за регистратор на домейна ".бг"


Две обединения от фирми кандидатстват за регистратор на домейна ".бг"
Снимка: Thinkstock/Guliver

2974

„Имена бг“ АД и сдружение Български домейн регистър подадоха предложения за създаване и администриране на регистър на домейн на кирилица „.бг“. Днес документите бяха отворени от комисията за оценка на офертите в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Акционери в „Имена бг“ са: Българска библиотечно-информационна асоциация, „Регистър.БГ“ ООД, Сдружение за електронни комуникации, „Цифрови системи“ ООД, „Цифрови системи лимитид“ ООД, а желанието на фондация „Глобални библиотеки България“ да участва в дружеството ще бъде разгледано на следващото акционерно събрание.

Български домейн регистър обединява Уникарт ЕООД, „Интернет корпорейтед нетуърк“ ЕООД, Суперхостинг.бг ООД, „Сердика софтуер“ ООД, „Нетфинити“ ЕАД, фондация „Право и интернет“, адвокатско сдружение „Събев и съдружници“.

Кандидатите са представили информация за своята организационна готовност, експертен капацитет, техническа осигуреност, бизнес модел и финансово обезпечаване. Комисията от експерти има срок от 30 работни дни да разгледа предложенията. Офертите ще бъдат оценявани от представители на МТИТС, Министерство на финансите, Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“, „Информационно обслужване“ АД и Българската изследователска и образователна мрежа.

Един от кандидатите ще бъде избран и представен на Службата за присвояване на имена и адреси в Интернет (IANA), която е част от Световната корпорация на интернет имената и адресите (ICANN).

Изборът на регистратор на интернет имената на национален език е финалната фаза на 5-годишните усилия на страната ни да има интернет имена на родната азбука, каза по време на отварянето на офертите председателят на комисията за оценка Христо Христов. Той припомни, че след като през октомври 2014 година България получи „зелена светлина“ да регистрира символите „.бг“, бяха приети методика и принципи на работа на организацията, която ще създаде и управлява регистъра на бъдещите домейни. На 1 юли 2015 г. МТИТС обяви възможността за подаване на предложения.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички