Държавата с предложение как да се закриват ненужни университети


Държавата с предложение как да се закриват ненужни университети
Снимка: БГНЕС

4970

Как държавата да може да закрива университети в България - отговор на този въпрос представя нов проект за промени в Закона за висшето образование, публикуван на обществено обсъждане.

Въпросът е особено актуален предвид постоянните констатации, че университетите в България са все повече и де факто висшите учебни заведения се борят за студенти, а не студентите се борят за висше образование, което повдига и въпроса колко качествено е това образование.

Съгласно новото предложение, зад което стои министърът на образованието Красимир Вълчев, висше учебно заведение (ВУЗ) ще бъде закривано, ако два пъти последователно не получи институционална акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация. Акредитация ще се отказва при оценка на висшето училище под 4 при 10-бална скала, пише в. "24 часа".

При първи отказ университетът ще има 18 месеца да се поправи и да поиска нова оценка. Ако не го направи или втората оценка също е под 4, ще се закрива, предвиждат предложените нови текстове в закона. Отказът за акредитация съществуваше и до този момент, но единственото последствие от него беше, че държавата спира субсидията.

Институционална акредитация ще се извършва на всеки 6 години. Досега периодите бяха между 3 и 6 г. в зависимост от получената от всеки ВУЗ оценка.

Университетът да има оценка от програмната акредитация поне 8 в дадено професионално направление, за да открива нови специалности в него, предвижда друга от промените.

Въвежда се и мораториум за откриването на нови факултети и филиали. Временната забрана ще продължи, докато правителството изработи национална карта на висшето образование и тя бъде одобрена от парламента. Картата ще посочва конкретно къде колко студенти се обучават в дадена специалност, както и какви са нуждите на пазара от такива кадри, става ясно от предложенията на Красимир Вълчев. За откриването на нов факултет пък се предлага критерий - поне 3 катедри.

Университетите у нас са 51. Според анализ на правителството от 2017 г. страната има нужда от не повече от 10 висши училища.

Други предложения

Ректорите вече ще работят на мениджърски договори, сключени с образователния министър, след като бъдат избрани от общото събрание на ВУЗ-а. Министърът ще им поставя цели за изпълнение и ще получава от тях годишни отчети, ще утвърждава и програма за развитие на всеки университет.

Промените слагат край и на т.нар. летящи професори. Едно хабилитирано лице вече ще може да участва в акредитацията само на един ВУЗ. Досега всеки професор можеше да е акредитиран в два. Общините, на чиято територия има университети, ще имат свои представители в настоятелствата им.

Дотук твърдо мнение изразява ректорът на Великотърновския университет Христо Бонджолов. "Не мога да приема централизацията и това, че МОН търси начин да се разпорежда и да влияе върху изборите и политиката на университетите чрез Закона за висшето образование”, каза той, с уточнение, че все още не е видял финалния текст на проекта. Не е съгласен и с това министерството да решава къде какви специалности да има. "Или имаме пазарна икономика, или политика на указите. Лениновото време е отминало и не мога да приема, че някой иска да върне времето назад”, каза още проф. Бонджолов.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички