ЕК одобри нова оперативна програма за стимулиране за малки и средни фирми


ЕК одобри нова оперативна програма за стимулиране за малки и средни фирми

3212

Европейската комисия (ЕК) одобри Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ 2014-2020 (ОП ИМСП) с бюджет от 102 млн. евро (около 200 млн. лв.).

Тя е разработена в съответствие с прилагането на Инициативата за МСП в Европа. България е третата държава в ЕС, която ще осигури ресурс за МСП чрез инструмента. До момента той се прилага в Испания и Малта, съобщават от Министерството на икономиката.

Управляващ орган на програмата е Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ при Министерство на икономиката. Бюджетът е изцяло от ЕС по линия на Европейския фонд за регионално развитие, тъй като не се изисква национално съфинансиране. Средствата са заделени от средствата по Приоритетна ос 2 на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, предвидени за прилагането на финансови инструменти. Портфейлите от заеми освен със средства по оперативната програма, ще бъдат гарантирани и със средства от COSME/HORIZON 2020, както и с ресурс на Европейския Инвестиционен фонд и Европейската инвестиционна банка. 

В рамките на Инициативата за МСП, в България се предвижда да се изпълнява един гаранционен продукт. Продуктът включва неограничени гаранции за предоставяне на капиталово облекчение на банки и други финансови институции за нови портфейли за дългово финансиране на допустими МСП, който ще се изпълнява при по-облекчени условия в сравнение с прилагания по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ сходен продукт. Инициативата има за цел осигуряването на по-добри кредитни условия за българските МСП и постигането на по-добър лостов ефект в сравнение с традиционните грантове, съобщава Actualno.com.

В момента в напреднала фаза са преговорите между Управляващия орган и Европейски инвестиционен фонд за подписването на Финансово споразумение, което ще уточни специфичните условия на участие в Инициативата за МСП. 

Инициативата за МСП е съвместна програма на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка за финансови инструменти за малки и средни предприятия през програмен период 2014-2020, чиято основна цел е бързо увеличение на кредитирането на МСП на ниво Европейски съюз за постигане на значително въздействие върху стимулирането на финансирането за МСП, икономическия растеж и създаването на работни места и засилване на приноса на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) към инструментите на ниво ЕС.

Още от Младият бизнес


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • GBP
  1
  2.32096
 • RUB
  Шведска крона
  SEK
 • JPY
  100
  1.43579
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  284.96
  278.18
 • Litecoin
  1
  123.36
  120.49
 • Ethereum
  1
  3496.13
  3415.20
 • Bitcoin
  1
  46836.08
  45759.17
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички