Ела на Webit.Festival и научи пръв как ще живеем в градовете на бъдещето


Ела на Webit.Festival и научи пръв как ще живеем в градовете на бъдещето
Снимка: Webit.Festival Europe

3707

До 2050 година на планетата ще живеят близо 10 милиарда души, а над половината от тях ще населява мегаполиси. Бъдещето принадлежи на градовете, но как да направим така, че да направим живота в тях по-поносим и удобен за всички ни?

За поредна година, отговорите на този екзистенциален въпрос дава Webit.Festival Europe - най-голямото събитие за дигитални технологии и иновации в тази част на света. 11-ото издание на фестивала очаква да привлече над 10 000 гости от 111 държави, а на сцените на Webit ще се качат над 450 лектора, които ще направят своите прогнози за обозримото бъдеще.

Събитието отново се провежда под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която още на 13 май ще даде официален пример за топ лекторите на Webit заедно с еврокомисаря за Дигитална икономика и общество Мария Габриел.

Наболялата през последните години тема със замърсяването на въздуха, непоносимия трафик в пикови часове и затрудненото паркиране в града са само част от факторите, които показват, че София има спешна нужда от мерки, които да превърнат столицата в умен град. Разбира се, не малко такива вече бяха предприети от градската администрация през последните години.

Може би най-добрата рецепта за технологично развитие на град с население като София е доброто партньорство между публичния и частния сектор. Частните компании са способни да предоставят както финансиране, така и технически познания и иновации, с които да подкрепят усилията на местната администрация.

Прогнозите за обозримото бъдеще сочат, че 80% от световния брутен вътрешен продукт ще бъде създаван в градовете. В същото време, те ще отговарят за 75% от въглеродните емисии на планетата. Това означава, че за да посрещнат ангажиментите от Парижкото споразумение за справяне с климатичните промени, те ще трябва да интегрират умни технологии за устойчиво развитие.

Успешни примери за това могат да бъдат открити в целия свят. Въпреки това, е изключително важно местните администрации да не се съсредоточават единствено върху откриването на технологични решения, но и върху жителите на градовете си.

Именно създаването на щастие е една от основните цели на Webit през годините. Създателят на фондацията и неин изпълнителен председател д-р Пламен Русев вярва, че щастието се намира там, където хората могат да бъдат успешни, без да се налага да се разделят със семейството, роднините и приятелите си.

“Да овластявам хората, да ги карам да се чувстват по-уверени в себе си и да им помагам да осъзнаят и да се борят за собствените си, а не тези на някой друг мечти, и да дават своя принос за обществото. Това са моите рецепти за щастие, които полагат основата на философията на Webit”, казва още той.

Очаква се до 2022 година световните инвестиции в умни градове да достигнат $158 милиарда. Големите технологични гиганти могат да се възползват от този ръст не само като предоставят хардуер и софтуер, но и като гарантират допълнителни услуги.

В същото време, прилагането на умни технологични решения за градска среда отваря нови високоплатени работни места в сверите на компютърните технологии и киберсигурността.

Сред топ лекторите на Webit личат имената на изпълнителният директор на Airbus Defence and Space Дирк Хоке, вицепрезидентът на Amazon Пол Майснер, съоснователят на Crispin Porter + Bogusky, Чък Портър, президентът на D-Wave Systems Бо Евалд, старши партньорът в McKinsey & Co, Пол Уилмот, заместник-директорът на Световната търговска организация Янов Фредерик Ага, еврокомисарят по дигитална икономика и дигитално общество Мария Габриел и още мнозина.

Пълен списък на лекторите на Webit.Festival Europe 2019 можете да видите тук, а билети за събитието можете да закупите тук. Елате на Webit и станете свидетели на Бъдещето, което идва у нас!

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички