Френска компания за самолетни врати отвори завод край Пловдив


Френска компания за самолетни врати отвори завод край Пловдив
Снимка: БГНЕС

7726

Близо 200 работни места вече се запълват в новооткрития днес завод за самолетни врати на френската компания "Латекоер" в индустриалната зона на община Марица край Пловдив.

Компанията има стогодишна история, в нея е работил като пилот на пощенски самолет Антоан дьо сент Екзюпери. Заводът ще произвежда самолетни врати, а на церемонията по откриването днес присъстваха премиерът Бойко Борисов, посланикът на Франция у нас Н.Пр. Ерик Льобедел, генералният изпълнителен директор на "Латекоер" Яник Асуад, председателят на Френско- българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе, вицепрезидентът на Airbus Серж Дюран, предава БГНЕС.

В приветствието си премиерът Бойко Борисов каза, че производството прави брутния вътрешен продукт и така ставаме по- независими от европейските фондове. Той обърна внимание, че френските домакини в завода благодариха на администрацията, която е направила възможно година след първата копка заводът да бъде открит с оборудването и подчерта, че за този завод няколко пъти са водени битки. "Радвам се, че след като България закупи най- модерните, скъпи, добри френски хеликоптери, антени и др., имаме и завод за авиочасти и доказахме, че с бизнеса се скрепява приятелство".

Прегърнал през рамо пред микрофона френската генерална директорка на компания, Борисов косвено пак се обърна към опозицията: " Накрая на тези инвестиции се радвам, а не на тези от 2008-ма, които бяха в соларни паркове, бума в строителството, разпродаването на електроразпределителните дружества, американските централи, чрез които капиталът на България излиза. Освен това голяма част от инвестициите не се водят преки, защото не идват директно от Франция, те идват чрез търговските дружества, които са регистрирани тук, така че пожелавам успехи, работа и пълно спокойствие на нашите нови домакини", каза още той.

В новия завод край Пловдив "Латекоер" са вложили 15 млн евро. Той е построен върху площ от 5 дка и ще произвежда елементи за вратите на самолетите Airbus 320 и 330.

„Новият завод на Латекоер е сериозен актив за България, който ще привлече нови инвеститори. Радвам се, че за пореден път нашата страна успя да докаже, че е подходящо място за правене на бизнес, което от своя страна е индикатор, че ние вървим в правилната посока“, заяви от своя страна министърът на икономиката Емил Караниколов.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички