Има недопустима намеса на държавата в "Дунарит", смята Стоил Яков


Има недопустима намеса на държавата в "Дунарит", смята Стоил Яков
Снимка:

2489

Наблюдаваме една недопустима намеса на държавата. Поради каква причина министърът на икономиката се разтревожи - заради печалбите, доброто състояние на дружеството, работниците, които си взимат редовно заплата? Много объркана ситуация. Това каза председателят на борда на ТЕРЕМ през 2015-2016 г. Стоил Яков по темата за завода "Дунарит".

По думите му, ако министърът е толкова загрижен, "къде е грижата му за Лукойл?"

"Има цесия между "Дунарит" и друго дружество. Правителството, чрез квесторите на КТБ, обжалва цесиите като незаконни. Докато трае спорът, е нормално да не се извършват плащания. И държавата изкупува тези задължения, плаща ги на КТБ, а КТБ ще обезпечи една страна, чрез неясно какви активи. А защо не са изплатени? Защото същата държава и синдици оспорва цесиите", допълни още той пред bTV.

Яков е категоричен, че държавата няма място в този спор. Тя има една-единствена роля - да създава сигурна и стабилна среда за бизнеса.

Според него поведението на министъра на икономиката е неадекватно: "Той трябва да си даде сметка, че дава сигнали навътре и навън - много по-страшни са тези навън. Сигнали, че средата в страната не е сигурна. Няма добри в този спор и държавата няма място там".

Стоил Яков заяви, че по този начин се застрашава националната сигурност: "Трябва да е ясно на министъра, че дейността му дава много силни сигнали. Какъв е сигналът навътре: "Внимавайте, утре може да сте вие!" От какво са застрашени тези акции, от спора между две компании, който не може да се реши точно заради държавата?“

Друг притеснителен факт, според Яков, е опитът за одържавяване: "Министърът си противоречи във всяка една ситуация - ще вкарва дружеството в забранителен списък. Не ни ли стана ясно 50 години, че държавата е лош стопанин? На границата ни се заражда диктатура.

Припомняме, че на 6 септември министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че Емилиян Гебрев не е записан като собственик на "Дунарит" в Търговския регистър – това още не е станало. Г-н Емилиян Гебрев не е собственик – към момента собственик си остава дружеството "Кемира", чийто собственик е Цветан Василев и на което са запорирани акциите от КОНПИ, видно е от Търговския регистър, обясни тогава Караниколов.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички