Караниколов: Работим за разкриване на Служба по търговско-икономически въпроси


Караниколов: Работим за разкриване на Служба по търговско-икономически въпроси
Снимка: Министерство на икономиката

3145

Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди възможностите за разширяване на икономическото и външнотърговското сътрудничество с Н. Пр. Месфер Абдулрахман Алгхасеб посланик на Саудитска Арабия у нас.

“Нашата страна желае да развива активно икономическите си отношения с Кралство Саудитска Арабия и останалите страни от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива”, посочи Караниколов, съобщиха от МИ.

Министър Караниколов изтъкна, като задължителна стъпка за активизиране на двустранните отношения откриването на българско посолство в Риад. „След отваряне на Посолството, което се надяваме да стане през близките месеци, Министерство на икономиката има намерение да разкрие в българската мисия Служба по търговско-икономически въпроси, с което ще подкрепи засилването на двустранните търговско-икономически отношения“, изтъкна Караниколов.

Икономическият министър заяви, че има готовност за учредяване на Смесена комисия за икономическо сътрудничество. „Така ще укрепим и разширим директните контакти между двете страни“, заяви Караниколов. Той допълни, че организирането на съвместен българско-саудитски бизнес форум в Риад с участието на Съвета на саудитските камари ще бъде още една стъпка към утвърждаване на добри икономическите отношения между двете държави.

По данни от БНБ за периода 1996-2016 г. саудитските инвестиции в България възлизат общо на 9.9 млн. евро. Налице са възможности за привличане на нови саудитски инвестиции в енергетиката, туризма и селското стопанство.

През първото шестмесечие на 2017 г. стокообмена между България и Кралство Саудитска Арабия е на стойност 34.9 млн.щ.д.. Българския износ за Саудитска Арабия е на стойност 20.9 млн.щ.д, а вносът 14 млн.щ.д. и се формира основно от устройства с течни кристали (16.5%), отпадъци и отломки от мед (90.8%), арматурни артикули за тръбопроводи (13.1%), полимери на пропилена (6.8%), ел. трансформатори (11.4%), нетъкани текстилни материали (0.8%), медна ламарина (6%), пружини за легла (3.6%), шоколад и други продукти, съдържащи какао (3.2%).

През 2016 г. износът е на стойност 65.8 млн. щ. д. и се формира основно от устройства с течни кристали (22.9%), нефтени масла (12.5%), ел.трансформатори (7.7%), ламарина (6.1%), арматурни артикули за тръбопроводи (5.8%), пружини за легла (4.5%) и др. Вносът е в размер на 20.9 млн. щ. д. и се формира главно от медна скраб (63.4%), медни руди и техните концентрати (25.7%) и полимери на пропилена (6.6%).

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички