Катар с интерес да наема български специалисти за строителството си


Катар с интерес да наема български специалисти за строителството си
Снимка: МРРБ

2298

Министърът на общините и околната среда на Катар, Мохамед Ал-Румейхи заинтересован от български строители и вноса на земеделска продукция.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков бе сред официалните гости за откриването на пристанище „Хамад“ в Катар. Церемонията бе под патронажа на емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, който лично присъства на събитието, съобщиха от МРРБ.

Пристанището е един от най-значимите инфраструктурни проекти в Катар и се предвижда да бъде сред най-големите в района на Близкия изток. То е разположено на площ от 28,5 кв.км. Планираният му годишен капацитет е да достигне 7,5 млн. контейнера, 1,7 млн. тона товари и 1 млн.т. силозен капацитет. Разполага със складови пространства за 500 хил. автомобила, база за прием на живи животни и съпътстваща инфраструктура, отговаряща на най-високите световни стандарти, между които контролна кула с височина 110 м, най-съвременна товароподемна и транспортна техника, митническа зона с възможности за обработка на 5600 контейнера дневно и др. Изградена е и икономическа зона, която ще стимулира ръст на износа от Катар на стоки, различни от нефт и природен газ, за да се насърчи развитието на преработвателните индустрии.

В кулоарите, след откриването на пристанището, министърът на регионалното развитие и благоустройството разговаря с Акбар Ал Бакер, главен изпълнителен директор на „Катар еъруейз“. Двамата изразиха задоволството си от функционирането на директната самолетна линия София-Доха.

При визитата си министър Николай Нанков проведе среща с министъра на общините и околната среда на Катар, Мохамед Ал-Румейхи. Министър Нанков изтъкна голямото значение, което България придава на сътрудничеството си с Държавата Катар и поддържаните отлични приятелски отношения. Министър Ал-Румейхи се поинтересува от възможността Катар да наеме висококвалифицирани специалисти в областта на строителството за реализацията на инфраструктурни проекти в страната. Подчертан бе и интересът на Катар за внос на българска земеделска продукция. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще организира посещение на български кметове в Катар за обмяна на опит и създаване на контакти за реализация на съвместни проекти, стана ясно още по време на срещата.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички