Лукарски: Ще подкрепим всяка бизнес инициатива на български и аржентински фирми


Лукарски: Ще подкрепим всяка бизнес инициатива на български и аржентински фирми
Снимка:

2825

Готови сме да подкрепим всяка конкретна бизнес инициатива, с цел подпомагане на фирмите от двете страни да опознаят по-добре съществуващия потенциал за ръст във взаимната ни търговия. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на Българо-аржентински форум в гр. Буенос Айрес, съобщиха от Министерството на икономиката. Събитието се организира съвместно от Аржентинската и Българската търговско-промишлени палати. Приветствена реч при откриването отправи Президентът на Република България Росен Плевнелиев.

„България може да предложи на аржентинския пазар висококачествени и утвърдени на световните пазари продукти на фармацевтичната и химическата промишленост, машиностроенето и ИКТ индустрията“, посочи министър Лукарски. По негови думи обемите на двустранната търговия са далеч от реализираните в миналото, като уточни, че през 2014 г. стокообменът между двете страни възлиза на 17.09 млн. щ. д. За сравнение през 2011 г. той е в размер на 96.2 млн. щ. д. През първите единадесет месеца на 2015 г. двустранният търговски оборот отчита ръст от 35%. „Това категорично доказва, че двете страни имат голям потенциал за развитие и активизиране на търговско-икономическите си взаимоотношения“, допълни икономическият министър. Други сектори, в които съществуват възможности за увеличаване на българския износ са електротехниката и селското стопанство.

„Аржентина се нуждае от изграждане на инфраструктура и увеличаване на търговията, включително със страните от ЕС и в частност с България“, посочи от своя страна заместник-председателят на Търговската камара на Аржентина г-н Мануел Ривейра. По негови думи новият президент на Аржентина Маурисио Макри е набелязал мерки за стабилизиране на валутата и увеличаване на търговията. „Имаме добра среда за сътрудничество, нека се възползваме от възможностите“, завърши Ривейра.

Министър Лукарски подчерта още, че особено значение страната ни отдава на развитието на двустранните търговски отношения с Аржентина в контекста на нейното членство в икономическата общност МЕРКОСУР, както и членството на България в ЕС. По този начин двете страни предоставят възможности не само в рамките на националните си пазари, но и на много по-високо ниво, достигайки стотици милиони потребители.

В присъствието на Президента на Република България Росен Плевнелиев, министър Лукарски и представители на над 100 аржентински компании бе подписано споразумение за сътрудничество между двете търговски палати. За насърчаване на търговско-икономическите отношения между двете страни предстои и съгласуването на дати за провеждане на Петата сесия на Смесената българо-аржентинска комисия за двустранно икономическо сътрудничество.

Стокообменът между България и Аржентина е скромен по размер, като според българската статистика през 2014 г. възлиза на 17.09 млн. щ.д. Износът на България е в размер на 3.79 млн. щ.д., а вносът от Аржентина на 13.3 млн. щ.д. За сравнение, през 2011 г. тези цифри са съответно: общ стокообмен – 96.2 млн. щ.д.; български износ – 29.7 млн. щ.д. и внос от Аржентина – 66.5 млн. щ.д.

През първите единадесет месеца на 2015 г. двустранният търговски оборот отчита ръст от 35%, достигайки 21.6 млн. щ.д., от които български износ за 4.5 млн. щ.д. и внос от Аржентина за 17.1 млн. щ.д.

Най-голям дял в износа на България за Аржентина заемат инсектициди, артикули за фойерверки, ензими и ензимни препарати, антибиотици, минерални или химични азотни торове и др.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички