"Майкрософт България" учи МСП как да се възползват от облачните услуги


"Майкрософт България" учи МСП как да се възползват от облачните услуги
Снимка:

4358

Малките и средни предприятия (МСП) са двигателят на икономиката, но биха могли да я подпомогнат още повече, ако се възползват по-добре от възможностите на съвременните технологии. Така смятат от „Майкрософт България“, които съвместно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) стартират програма, наречена „Модерният бизнес“. Това стана ясно на пресконференция на компанията днес.

Програмата позволява на по-малки фирми да се възползват от безплатно внедряване на пакета Office 365, както и от безплатни обучения за служителите. Office 365 предоставя облачни услуги, чрез които документи и данни на фирмата се съхраняват онлайн и служителите могат да имат достъп до тях по всяко време, независимо дали са на бюрото си или в движение. Предоставя се и имейл сървър от бизнес клас, достатъчно място за съхранение на данни при високо ниво на сигурност. От „Майкрософт“ смятат, че това ще помогне на компаниите да повишат конкурентоспособността си чрез автоматизация и оптимизация на бизнес процесите си.

Как се кандидатства по програмата? Предприятията могат да заявят интереса си чрез сайта на ИАНМСП или на moderenbiznes.bg до 30 юни 2016 г. След регистрация те ще получат персонализирано предложение спрямо нуждите си.

На събитието присъства министърът на икономиката Божидар Лукарски, който напомни, че динамичното развитие на ИТ индустрията в България дава висока добавена стойност за цялостното развитие на икономиката. „България е 9-а в Европа по потребление на интернет и 7-а по използване на мобилен интернет. Без подкрепа на ИТ отрасъла не могат да се очакват добри резултати и в другите сфери“, заяви той.

„Програмата е чисто практически насочена. Подобно нещо се прави за първи път в България. Един от големите плюсове е, че ще правим срещи с фирми по региони, за да достигнат възможностите, които предлагаме, до повече места“, коментира Мариета Захариева, изпълнителен директор на ИАНМСП. Стана ясно, че такива срещи ще се проведат в Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе.

В България има около 220 000 активни малки и средни предприятия, които допринасят за 76% от заетостта. „Тези фирми са гръбнакът на икономиката. Много от тях обаче все още не са добре запознати с облачните технологии и ползите от тях. Програмата ще ги улесни да предлагат собствените си услуги навсякъде по света. Бизнесът реално не може да съществува без ИТ решенията и формирането на модерна инфраструктура“, коментира и изпълнителният директор на „Майкрософт България“ Петър Иванов.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички