Млади хора дават идеи за развитието на изоставащите региони


Млади хора дават идеи за развитието на изоставащите региони
Снимка: МРРБ

2760

Идеите, които днес ще разработите, ще намерят отражение при изготвянето на целенасочената инвестиционна програма на правителството в подкрепа на развитие на изоставащите региони. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов при откриването на Иновационен лагер на тема „Устойчив бизнес в северен район – идеи на младите хора на България“.

„Темата е изключително важна и актуална. Сред слабо развитите български региони са Северозападен и Северен централен, които днес ще бъдат обект на вашите разработки. В момента и Европейската комисия, чрез политиката на сближаване, се фокусира върху преодоляване изоставането на регионите с нисък растеж и подкрепа за слаборазвитите на територията на целия Европейски съюз“, каза още заместник-министърът.

„Радостен е фактът, че млади хора като вас мислят върху проблемите на страната. Когато вие формулирате такива и генерирате възможни решения, по-лесно ще преодолеем недостатъка от работещи идеи. Затова мечтайте смело и запишете мечтите си в проектите, които предстои да представите“, допълни още Аспарухов.

Той пое ангажимент разработките да бъдат проучени и заедно с предложенията на общините, областните и регионалните съвети за развитие, да станат основа при целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, погранични, планински и полупланински слаборазвити райони.

В инициативата участват ученици от столичните 23 СОУ „Фредерик Жолио–Кюри“, 19 СОУ „Елин Пелин“ и 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“. Тя се провежда със съдействието на Европейско висше училище по икономика и мениджмънт. Задачата на младите хора е да предложат идеи за устойчив бизнес в най-проблемните райони в синхрон със стремежа на правителството за преодоляване на регионалните различия.

Събитието е част от програмата за обучение по предприемачество в средното образование, съобразено с програмите на „Джуниър Ачийвмънт – България“.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички