Нито една институция не казва как беше възстановен Търговския регистър


Нито една институция не казва как беше възстановен Търговския регистър
Снимка: iStock/Guliver

2730

Как беше възстановен достъпът до Търговския регистър? На този въпрос нито една държавна институция не пожела да отговори, предава Actualno.com.

Припомняме, че Търговският регистър се срина за цели 18 дни, а след него последва и оставката на директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Търговският регистър беше недостъпен дни наред заради "гръмнали дискове" с информация

Сривът в регистъра доведе до притеснения сред гражданите и собствениците на фирми заради възможни злоупотреби при отсъствието му. Това накара премиера Бойко Борисов да заръча и в поръчките за електронни услуги да се въведе изискване надзор на изпълнението, тъй като фирмите печелили с ниски цени и после слагали "калпавите дискове".

Запознати обаче обявиха пред Actualno.com, че въпросните 4 диска са дублирани в сървъра на Института за публична администрация (ИПА), както и информацията се притежава от фирмите за платена информация - АПИС, Лакорда.

Според информация от наш източник обаче именно чрез Апис и Лакорда е възстановена липсващата информация след срива на регистъра, като са предоставяни PDF файлове на устави, дружествени договори, счетоводни отчети.

Припомняме, че от няколко години Министерският съвет плаща на три фирми за осигуряване на абонаментен достъп до правно-информационните им системи. Става въпрос някои справочни услуги, които представляват достъп до информация, произвеждана от обществения сектор – съдебната система, Търговския регистър, Агенцията за обществени поръчки, ведомствена практика - становища, указания и разяснения на институциите и др. Например Лакорда за периода 03.08.2015 г. - 03.08.2017 г. е получила 30 000 лв. с ДДС за гореописаната услуга. Сиела за същия период - 18 хил. лв. с ДДС, а АПИС 41,281 лв. с ДДС.

Репортер на Actualno.com реши да зададе въпросите, които възникват, на Агенцията по вписванията, като бяха изпратени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Законовият срок от 30 работни дни изтече, но ние все още нямаме отговор на въпросите помогнали ли са три частни фирми за възстановяването на Търговския регистър и как точно е била възстановен той.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички