Петров: Подкрепяме конкретни бизнес-инициативи между България и Узбекистан


Петров: Подкрепяме конкретни бизнес-инициативи между България и Узбекистан
Снимка:

2432

Българската страна е готова да реализира конкретни бизнес инициативи като обмен на бизнес посещения и провеждане на двустранни форуми. Активно подкрепяме разширяването на дейностите и сътрудничеството между търговско-промишлените палати на България и Узбекистан. Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на Българо-узбекски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/, съобщиха от МИ.

„Между България и Узбекистан са установени добри външноикономически отношения на традиционно партньорство и стремеж за развитие на всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество“, подчерта заместник-министърът. По негови думи политическият диалог и развитието на договорно-правната база потвърждават взаимното ни желание за ползотворно сътрудничество.

Петров допълни, че България разглежда Узбекистан като свой приоритетен партньор в региона на Централна Азия. „Високо оценяваме доброто сътрудничество между двете страни и изразяваме желание за по-нататъшното му развитие и укрепване“, посочи още той. През 2014 г. стокообменът между двете страни е бил 26,6 млн. щатски долара, от които 24,5 млн. щатски долара е българският износ за узбекския пазар. Традиционни в износа на България за Узбекистан стоки са медикаменти, медицинско оборудване и инструменти, линии за преработка на плодове и зеленчуци, козметични продукти. Съществуват реални възможности за разширяването му с доставки на оборудване за преработка на селскостопанска продукция, за хранително-вкусовата промишленост, производство на строителни материали, машиностроителна и електротехническа продукция.

В бизнес-форума участие взеха Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската Агенция за инвестиции, Стефан Стайков, изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони, Никола Стоянов, заместник-изпълнителен директор на ИАНМСП, представители на бизнеса от България и Узбекистан.

През 2015 г. взаимната търговията отбеляза намаление с 22.0% спрямо същия период на 2014 г., като българският износ регистрира спад с 23.5%, а вносът е намалял с 3.8%.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81179
  • GBP
    1
    2.27361
  • JPY
    100
    1.16245
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички