Пловдив в икономически разцвет


Пловдив в икономически разцвет
Снимка:

3900

Пловдив се превръща все по-настъпателно в сериозен инвестиционен център. Градът е лидер по инвестиции в IT и аутсорсинг бизнеса за миналата година. В сектора вече работят над 4000 души, а инвеститорите са от ранга на Adecco, Софика Груп, Proxaid, 60К, Telus, UNIFY и Scale Focus. Изобилието от съвременни офис площи с конкурентни наеми вече измества фокуса на аутсорсинг компаниите от столицата.

Седем университета, два специализирани колежа и над 80 училища, езикови и професионални гимназии осигуряват подготвени кадри за нуждите на новите инвеститори, а двата браншови клъстера „Информационни и комуникационни технологии Пловдив” и „Проектиране и строителство“ си партнират с общината, за да улеснят връзката между бизнеса и образованието.

Община Пловдив е и една от деветте общини, обединени чрез своите шест индустриални зони в „Тракия икономическа зона“. Мега-структурата предлага на кандидат-инвеститорите избор на зони с различен икономически профил. За новодошлите се осигурява административна, регулаторна и инфраструктурна подкрепа от общините. Ползата от съвместната работа между местните власти е налице - в зоната вече са инвестирани над 1 милиард евро и са осигурени близо 15 000 работни места.

Трите пан-европейски транспортни коридора, които пресичат Пловдив, привличат инвеститори в сферата на логистични и транспортни услуги. Възможността за комбиниране на автомобилен, железопътен, въздушен и морски транспорт, поради близостта с пристанищата в Бургас и Солун, както и достъпната цена на земя, превръщат Пловдив в търсен партньор. В този сектор работят близо 15% от заетите в сферата на услугите в Пловдив.

Пловдив продължава да бъде водещ индустриален център за машиностроене, транспортно оборудване, електротехника и електроника. В района работят десетки световни компании, сред които Schneider Electric, ABB Bulgaria, Liebherr, Lunatone, William Hughes, Ixetic и др. Традиционните производства като винопроизводство и хранителна индустрия също бележат своя пик с разрастване на съществуващите предприятия.

Инвеститорите в Пловдив високо оценяват бързите услуги, съдействието при осигуряване на инфраструктура и експертната помощ на администрацията. Образованите кадри, ценовите предимства и лесният достъп се допълват от приятния климат, богатия културен живот и туристически атракции в града под тепетата. И все пак, това са само някои от многото приятни допълнения към инвестиционния пакет, предлаган от Община Пловдив. За още информация, посетете invest.plovdiv.bg.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички