Предлагат отпадане на минималните глоби за нарушаване на GDPR


Предлагат отпадане на минималните глоби за нарушаване на GDPR

2026

До края на юли да има нов Закон за защита на личните данни – това поиска и си пожела председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Веселин Караджов пред БНР. Новият закон е необходим, за да бъде вкаран в българското законодателство Регламента за защита на личните данни на ЕС (GDPR).

Караджов изрично обеща, че комисията ще предложи да отпаднат минималните глоби за нарушаване на GDPR и ще си прати предложенията преди края на тази седмица – до 7 юни. В предложените сега текстове за поправка в Закона минималните глоби са от 10 000 в неизвестна валута. На ниво ЕС GDPR предвижда максимална санкция – до 20 млн. евро или от до 4% от общия оборот на нарушилата регламента компания.

Караджов беше категоричен, че санкциите никога не са отивали в бюджета на Комисията за защита на личните данни. Санкциите отиват в централния бюджет и Комисията за защита на личните данни не може да ги използва и това няма да се промени, подчерта той.

Председателят на КЗЛД се оплака и, че консултантите всяват паника заради промените. Според него по-голямата част от изискванията ги е имало и досега, а бизнесът изпаднал в паника, защото през последните 15 години не е чел закона.

Още от Младият бизнес


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.65931
  • GBP
    1
    2.15897
  • RUB
    100
    2.1539
  • JPY
    100
    1.57246
виж всички

Крипто валути


  • Bitcoin Cash
    1
    452.07
    434.39
  • Litecoin
    1
    91.96
    88.33
  • Ethereum
    1
    654.07
    628.52
  • Bitcoin
    1
    23014.32
    22115.81
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички