Рисковете, които трябва да поеме всеки млад предприемач


Рисковете, които трябва да поеме всеки млад предприемач
Снимка: Thinkstock/Guliver

12976

Има редица смели млади хора, които дори и в днешните несигурни времена предпочитат да поемат риска да работят за себе си и да осъществят своята бизнес мечта, вместо да получават сигурна и редовна месечна заплата, работейки в някоя доказана и утвърдена компания. В тази статия ще ви запознаем с някои от основните рискове в предприемачеството, както и с хора, които са преминали през всички тези трудности, за да се радват на плодовете на своя успешен бизнес.

Може да се каже, че предприемачеството и поемането на риск вървят ръка за ръка. За да започнете и да продължите да развивате ваш собствен бизнес с успех, трябва да заложите на масата вашата кариера, лични финанси и дори здравето си. За повечето хора възможността да вземаш решения без да се влияеш от мнението на някой друг и сам да определяш съдбата си са достатъчно добри привилегии, за да поемат този риск. Ако искате обаче да успеете като млад предприемач, трябва да сте готови да се сблъскате с редица предизвикателства и несигурности, които несъмнено ще ви съпътстват във всяко едно ново ваше начинание.

Раздяла с редовните и сигурни заплати

Преди да започнете вашия собствен бизнес, вие трябва да се разделите с текущата си работа, а в някои случаи и с кариерата си. Някои хора все пак си съставят резервен план, чрез който могат отново да се завърнат към предишната си кариера, ако нещата в собствения бизнес не потръгнат. За повечето млади предприемачи обаче рискът да се разделят окончателно с настоящата си кариера е висок. През първите няколко месеца, а дори и години от създаването на вашата компания, ще ви липсва сигурен и постоянен доход.

Раздяла с личния капитал


Някои предприемачи успяват да стартират своя бизнес, разчитайки на външно финансиране, което обикновено се изразява в привличането на инвеститори, държавни заеми или така популярните напоследък краудфъндинг (crowdfunding) кампании. Въпреки това, повечето стартиращи компании изискват и солидно финансиране от лични банкови сметки и спестявания. Дори и да не ви се наложи да инвестирате всичките си налични финанси, то ще трябва да вложите поне част от тях и да излезете от комфортната сигурност, с която сте свикнали.

Разчитане на постоянен приход

Без значение дали ползвате заем от банка или държавата, поддържането на редовен приход на пари във вашия бизнес може да бъде трудно и стресиращо занимание. Дори и да приключите годината с добра печалба, може да изпитвате сериозни финансови затруднения, ако разходите за даден месец от годината значително надвишават приходите ви за същия този месец. Сметките могат да се трупат бързо и ако нямате достатъчно налични средства, може да се окаже, че не може да платите заплатите на служителите ви и да се наложи да вземате спешни допълнителни заеми за плащане на сметки.

Оценяване на интереса към вашия бизнес

Без значение колко добро проучване направите на областта, в която ще се развива вашия бизнес, никога няма да успеете да предвидите с голяма точност интереса към него. Поведението и решенията на хората до голяма степен са непредвидими и това може да ви изиграе лоша шега. Дори когато всички данни от проучването изглеждат, че са на ваша страна, има шанс да надцените интереса към бизнес идеята си и ако предвижданията ви се окажат грешни, целият ви финансов модел може да се провали.

Надеждни служители на ключови позиции

В началото на вашия бизнес вие обикновено ще разполагате с малък сплотен екип от подчинени, които ще работят неуморно, за да може нещата да вървят по план и бизнесът да потръгне. Важно е тези хора наистина да са сигурни ваши спътници и вие да можете да им се доверявате, особено ако някои от тях имат специални умения, които трудно могат да се намерят на пазара за работна ръка. Ако например имате един водещ разработчик на продукта, който ще предлагате, вие трябва да му се доверите, че той ще успее да свърши работата си на време, защото в противен случай бизнес планът ви може да пострада.

Залог на важни крайни срокове

Всеки един стартиращ проект винаги разчита на точни и ясни крайни срокове за пускането на продукта на пазара, както и срокове за постигане на определени цели в развитието на компанията. Финансирането на дадена компания може да бъде много крехко и повечето инвеститори искат бързо да видят как колелото се завърта и техните инвестиции се превръщат в сигурни печалби. Ето защо повечето предприемачи са принудени да постигат редица цели от своя бизнес план за определен срок от време и спазването на тези срокове може да се окаже изключително съществено за крайния успех на проекта.

Отделяне на голяма част от личното ви време

Ако сте решили да се заемете със свой бизнес, то със сигурност трябва да сте готови да отделите голяма част от личното си време, за да направите вашата компания успешна, а останалата част от него обикновено е свързана с това да се тревожите за това, което не е свършено. Подгответе се за много стрес, малко сън и липса на лично свободно време.

Успешни предприемачи

Има много млади предприемачи, които не успяват да се справят с гореспоменатите предизвикателства и водят своя проект или компания до фалит, но има и редица примери за хора, които се радват на изключителен успех и популярност след постигането на всички важни цели в новото си бизнес начинание.

Несъмнено един от най-ярките примери за успешен млад предприемач е създателят на социалната мрежа „Facebook“ Марк Зукербърг. Неговият проект започва от малък университетски сайт за споделяне на информация между студенти и се разраства до най-популярната социална мрежа в света. В момента състоянието на младия американец се оценява на повече от седем милиарда долара. Още един млад и успешен предприемач, за който поемането на риск се е превърнало в ежедневие е Евгений Качалов. Родом от Украйна, той се премества заедно със семейството си в САЩ още на 10-годишна възраст. Малко по-късно Качалов завършва бакалавърска програма по „Финанси и международен бизнес” в бизнес училището „Stern” към Нюйоркския университет. Тя му дава сериозен опит и познания, които му помагат да стане успешен борсов играч в търговията с акции на международните пазари.

Свикнал с поемането на ежедневни рискове и работа под голямо напрежение, украинецът започва да играе покер за развлечение, но благодарение на своите качества бързо се превръща в един от най-големите покер специалисти на международната сцена. Днес Качалов е част от отбора от професионалисти на „PokerStars“ и се представя успешно в редица големи международни турнири като European Poker Tour (EPT), World Series of Poker и PokerStars Caribbean Adventure (PCA). Само от играта си на покер младият и успешен финансист има спечелени над осем милиона долара.

Дъстин Московиц е друг ярък пример за млад и интелигентен човек, довел своята компания до сериозен успех. В началото на своя бизнес той помага на Марк за развитието на „Facebook“, но след това се отделя и прави своя софтуерна компания „Asana“, чието моментно състояние се оценява на близо два милиарда долара. Създателят на онлайн сайта „Groupon“ Андрю Мейсън също е достоен пример за млад и находчив предприемач - неговият сайт в момента се радва на страхотна популярност, а състоянието на компанията му се оценява на над един милиард долара. Това са само част от примерите за успешни млади предприемачи, а ако искате и вие да станете част от тях,бъдете готови да се сблъскате с всяко едно от гореспоменатите изпитания.

Източник на снимките: Flickr

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички