Смениха цялото ръководство на "София тех парк"


Смениха цялото ръководство на "София тех парк"
Снимка:

2711

Цялото ръководство на държавната компания "София тех парк" е сменено, съобщи министърът на икономиката Теодор Седларски пред журналисти във вторник по време на иновативен форум в технологичния парк.

Това е станало на общо събрание в понеделник, което е било свикано далеч преди острата реакция на собственика на една от най-проспериращите български компания "Уолтопия" Ивайло Пенчев и няма нищо общо в гневното му писмо от миналия петък, обясни Седларски.

По думите му смяната на ръководството, което издържа едва шест месеца начело на дружеството, било планирано. На общото събрание е взето решение бордът да се намали от петима на трима.

Кои са новите ръководители на технологичния парк Седларски отказа да съобщи и препоръча на журналистите да следят вписването на промяната в Търговския регистър. Проверка сочи, че все още не е подадено заявлението за новия борд, пише Mediapool.

Новите лица в него досега не са били в управлението и не са били свързани по никакъв начин с управлението на парка, каза министърът на икономиката.

Влизат млади и амбициозни хора, които могат да управляват такива проекти и да вземат решения, каза Седларски.

Той аргументира смяната на старото ръководство с бавната му работа и пропуски в нея, но не конкретизира.

Отстраненият директор на "София тех парк" Иван Симеонов също не пожела да съобщи кой е неговият наследник и останалите членове на борда. Той коментира, че не се чувства жертва на взетото решение. За шестте месеца на управление съм поставил основата за развитието на технопарка, заяви Симеонов.

"Пак ще повторя, несериозно е да се говори, че сме се бавили предвид, че са подписани договори с хоризонт 20 години напред. Наука не се прави от днес от утре", каза отстраненият шеф.

Обиколка на сградата на технологичиня парк потвърди думите на Ивайло Пенчев, че почти няма наематели. Министърът на образованието Николай Денков коментира пред журналисти, че според него комплексът работи на минимум, но нямало как да бъде другояче, "защото наука без пари не се прави".

На форума присъства и бившият президент Росен Плевнелиев, който е инициатор на създаването на технологичния парк, а след мандата си получи представителен офис в сградата. Той също разкритикува управляващото го държавно дружество, че бавно се реализира проекта за инкубатора на бизнес идеи и иновации.

"Оперативното управление не трябва да се кара с компаниите, а да решават заедно проблемите", каза Плевенлиев по повод напрежението между "Уолтопия" и старото ръководство на парка.

"За мене е необяснимо забавянето на встъпването на редица големи технологични компании, които имат интерес", каза още бившият държавен глава и даде за пример "Майкрософт", който след половингодишно забавяне предстои да отвори офис на Четвърти километър в София.

Плевнелиев обаче разкритикува и "Уолтопия" като каза, че не отива на компанията да се разправят по този начин със "София тех парк".

Той изрично уточни, че не познава нищо настоящото, нито бъдещото ръководство, но отбеляза, че от времето, в което има офис в технологичния парк никой от управлението не се е срещнал с него, макар той да е инициаторът на инкубатора.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички