Социалното министерство стартира схема за обучение на млади предприемачи


Социалното министерство стартира схема за обучение на млади предприемачи
Снимка: БГНЕС

2745

Схема „Подкрепа на предприемачеството“ започва да действа от есента. Програмата предвижда млади предприемчиви българи да бъдат обучени и подготвени да развивият собствен бизнес. Това заяви Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика, на дискусия за развитие на регионалната икономика в Кърджали.

Регионални обединения на финансови и нефинансови институции, общини и неправителствени организации ще разполагат с 5 млн. лева за подготовка и консултации по правни и финансови въпроси на младежи, които планират да започнат свой собствен бизнес.

Финансирането е по линия на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР), а целта е след януари 2017 г., когато стартират микрокредитните линии по програмата, да има готови бизнес планове, с които предприемачите да могат кандидатстват за финансиране, уточняват от пресцентъра на МТСП.

Русинова припомни, че министерството има споразумение с Фонд на фондовете за управление на финансовите инструменти в България и е отделило 107 млн. лв., с които ще се осигуряват нисколихвени кредити на млади предприемачи и социални предприятия. Освен това ще се финансират специфични обучения, изготвени от работодателите, в съответствие с производствените технологии в предприятията.

Осигурените средства са 10 млн. лева и от тях ще могат да се възползват главно ИТ фирми, предприятия от строителния бранш и преработващата промишленост.

30 млн. лева са предназначени за сферата на услугите, с които да се подобри гъвкавостта на заетостта.

Близо 72 млн. лв. от бюджета на ОПРЧР са насочени към стажантски програми за младежи по схема "Младежка заетост". Към монета по тази програма е осигурен стаж в реална работна среда на около 8 000 младежи при над 2000 работодатели. Статистиката сочи, че около 40% от тях остават да работят при същия работодател и след края на европейското финансиране. Предстои разширяване на възможностите за тези стажове през есента, отбеляза Русинова.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички