Създават нова Агенция за икономически растеж


Създават нова Агенция за икономически растеж
Снимка: Actualno.com

4204

Нова Агенция за икономически растеж ще бъде създадена под "шапката" на Министерството на икономиката. В нея ще се влеят Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Реформата е записана в проектозакон за иновациите, публикуван вчера за обществено обсъждане.

Бизнесът критикува от години неефективната работа на агенцията за малките и средните предприятия, а част от фирмите открито настояват тя да бъде закрита, пише в. "Сега". Причините са липсата на инициативност и лоша организация и планиране, особено при участието на български фирми в изложения зад граница. До 2012 г. агенцията оценяваше проектите по програма "Конкурентоспособност". Заради мудните процедури и бюрократичните спънки тогавашният министър Делян Добрев иззе тези функции и разглеждането на проектите беше значително облекчено. Колкото до работата на БАИ, чуждите инвестиции в страната ни от няколко години намаляват, а в първите месеци на тази година са на рекордно ниско ниво.

Сега се предвижда новата агенция да насърчава фирмите и да работи за привличането на инвеститори. С обединението на съществуващите агенции ще бъдат решени проблеми като липса на координация и разпокъсаност, се посочва в доклада към проекта. В един от последните анализи на Сметната палата експертите критикуваха именно липсата на комуникация между двете институции, което спъва инвестициите и пречи на бизнес средата. В мотивите към законопроекта обаче е записано, че "голяма част от бизнеса не отчита значението на иновациите като фактор за придобиване на уникални конкурентни предимства и няма нагласата за оптимално използване и развитие на разполагаемия иновационен потенциал". Значително нисък процент от фирмите планират дейността си за период, по-голям от една година... Продължава изоставането при внедряване на международни стандарти и добри практики".

Агенцията за икономически растеж ще поддържа контакти с потенциалните инвеститори, ще се занимава с реклама на страната ни като добро място за правене на бизнес, както и с връчването на сертификати за големите инвеститори. Предвижда се още да финансира иновативни проекти чрез Националния иновационен фонд. Средства за него ще бъдат отпускани всяка година със закона за бюджета. Според мотивите на икономическото министерство новата агенция ще обедини "експертния потенциал на съществуващите структури".

В проектозакона е дадено и определение на това що е иновация - "въвеждане в употреба на някакъв нов или значително подобрен продукт (стока или услуга) или производствен процес, на нов метод за маркетинг или на нов организационен метод в търговската практика" и др. По този показател България е на 36-о място в света според последното изследване на неправителствената организация Information Technology and Innovation Foundation. То оценява как националните политики на всяка отделна държава се отразяват върху иновациите.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички