Те разработват бъдещето


Те разработват бъдещето
Снимка:

3168

Тази година младежкият форум „Аз,инженерът“ събира повече от 20 световни технологични компании и млади изобретатели, които ще покажат както интересни аспекти от дейността си, така и разработки, спечелили световно признание.

Темите са повече от разнообразни - от предприемачество и разработка на Start-up проекти, през научноизследователска и развойна дейност, до роботика и алгоритми.

Ето и няколко акцента от проекти на млади инженерни таланти, които показват, че българският инженерен свят е изключително шарен и също толкова успешен.

Тhe Black Swan

Ще изминава 2500 км с полезен товар от 350 кг , което ще намали значително транспортните разходи и ще спомогне за разрастването на търговията в малките, по-недостъпни градове и села.

Запознайте се с първия в света дрон-самолет за цивилни цели - The Black Swan. Зад проекта стоят братята Константин и Свилен Рангелови, основатели на DRONAMICS, чиято мисия е да предизвикат революция в начина, по който светът изпраща стоки по въздух.

Миналата година братята спечелиха едно от най-големите европейски състезания за Start-up - Pioneers Festival Challenge, в което участваха 1600 компании от 98 страни. За пръв път български екип печели голямо международно Start-up състезание, което е признание както за братя Рангелови, така и за цялостното развитие на Start-up проектите в България.

Valkyrie

Ръкавица, създадена да промени начина, по който хората общуват със заобикалящата среда. Така с няколко думи може да бъде описан българският проект, който миналата година спечели състезанието NASA Space Apps Challenge в категория „Най-добро използване на хардуер”.

Valkyrie е разработена за 48 часа в конкуренция с над 1000 други проекта от целия свят и може да се ползва за домашна автоматизация чрез жестове и глас, за контрол на електроуреди, отчитане на различни показатели по време на тренировка или за компютърни игри.

Победата даде възможност на българския отбор да присъства на изстрелване на ракета от площадката на НАСА във Флорида.

Formula student

Formula student е най-голямото инженерно състезание за студенти в света, част от серията Formula, в която влиза и популярната Formula 1. В него взимат участие над 450 отбора от университети от 6 континента. Целта на състезанието е да се проектира и построи състезателен болид, тип формула, изцяло от студенти, след което отборите да премерят сили на писти от Formula 1 като Силвърстоун, Хокенхайм, Каталуня и др., пред съдии и представители от F1.

България събра своя първи екип от успешни и мотивирани студенти от Техническия университет в София в началото на 2014 г. След повече от година проучване и проектиране първата българска формула предстои да бъде построена, за да участва в изданието на Formula Student през лятото на 2016 г.

Млад изобретател

Димитър Рангелов и Стефан Рачев са ученици от гимназия „Джон Атанасов“ и създаделите на сензорен брояч, който чрез инфрачервени сензори автоматизирано определя и влага количеството плод, захарен сироп и други съставки при бутилирането на напитки. Интересната технология вече се използва в цеха на фирма "Биодринкс" в Перник.

Това е само един от проектите на Димитър и Стефан, които миналата година получиха първа награда в конкурса „Млади изобретатели“ на фондация „Миню Балкански“, където се появиха с три свои проекта, които имат конкретна реализация.

Освен брояча в гимназия "Джон Атанасов" вече се ползва и тяхна система за управление на сгради, а в момента работят и по прототип на кола, заобикаляща препятствия.

Христо Колев и наградата „Еврика“

Христо Колев е носител на наградата „Еврика“ като съавтор на изобретението „Метод за отлагане на високоориентирани филми от полианилин”.

Полианилинът е органичен полупроводник, който може да доведе до разработването на еластични чипове, подходящи за имплантиране в човешкото тяло, регулиращи кръвната захар, работещи като заместителен изкуствен орган и осъществяващи комуникация между нервната система и компютъра ни.

Христо разработва технологията, обект на изобретението по време на работата си във френски институт, когато е само на 21 години и получава европейски патент миналата година.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички