Властта не признава кои министерства изостават с административната реформа


Властта не признава кои министерства изостават с административната реформа
Снимка: БГНЕС

2645

Министерският съвет не желае да разкрие кои държавни ведомства изостават с изпълнението на мерките за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Вицепремиерът Томислав Дончев е отчел на вчерашното заседание на кабинета хода на т.нар. административна реформа, чиято цел е да намали бюрокрацията и да ускори електронния обмен на данни между отделните ведомства.

До момента са изпълнени само 170 от набелязаните мерки, което е 28%. Други 211, или 37%, са в процес на изпълнение. Това означава, че нормативният акт е публикуван за обществено обсъждане, изпратен е за междуведомствено съгласуване или работна група подготвя промените. За реализирането на 35% от мерките се налагала "по-продължителна работа в търсене на подходящата нормативна формула", гласи официалното съобщение на МС, цитирано от в. "Сега".

Докладът обаче няма да бъде публикуван. На този етап, докато все още процесът върви и някои мерки изискват по-дълги срокове, не посочваме забавянето на конкретни мерки и министерства, за да избегнем употребата на доклада като инструмент за оценка или назидание за администрациите, които така или иначе постигнаха много в последните няколко месеца, заявиха от кабинета на вицепремиера Томислав Дончев.

Основно заключение от доклада е, че е необходимо цялостно ускоряване на дейността на администрациите по изпълнението на поетите от тях ангажименти за намаляване на бюрокрацията.

През юни премиерът Бойко Борисов на специална среща спеши министрите, шефовете на агенции и кметовете да направят преглед на административните услуги, изискваните удостоверения и регистрационни режими и да посочат кои от тях са излишни. През август ведомствата докладваха, че 605 услуги, режими и документи ще бъдат премахнати или значително улеснени, което е една четвърт от всички предоставяни от администрацията услуги.

За изпълнението на мерките, предложени от министерствата, е било необходимо изменение в 52 закона и кодекса, 56 нормативни акта на Министерския съвет и 64 акта на съответните министерства, се посочва в доклада. От всички 108 акта в компетенциите на МС към момента са внесени за одобрение 47. По-голямата част от внесените в Народното събрание законопроекти все още не са приети.

Финалният доклад какво е направено по административната реформа през тази година се очаква на 15 януари 2018 г.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички