Всеки четвърти българин обмисля да потърси работа в чужбина


Всеки четвърти българин обмисля да потърси работа в чужбина
Снимка: БГНЕС

4025

Близо една четвърт или 23% от българите в трудоспособна възраст обмислят да си потърсят работа в чужбина. Това сочат резултат от национално представително социологическо проучване, направено по поръчка на фондация "Фридрих Еберт" от агенция "Сова Харис".

Изпълнителният директор на агенцията Васил Тончев обясни, че това не означава задължително, че хората ще напуснат страната ни. 54 % от тях обаче споделят, че имат опит с работа в чужбина. Най-често той е в сферите на земеделския труд, обслужващ и помощен персонал, общи работници  по строежи, готвачи, сервитьори и болногледачи.

"95% посочват като основна причина, заради която напускат, трудовото възнаграждение. Проблемът го има във всички източноевропейски страни, но като че ли вече там характеристиките са други и мотивите са различни, а има и обратната тенденция, т.е. ние и там сме с няколко стъпки назад", каза Тончев, цитиран от националното радио.

На второ и трето място като причини за напускане на страната в търсене на по-подходящо място за живеене и реализация са по-добрата социална система и по-доброто здравеопазване.

Като най-предпочитана дестинация за работа в чужбина, си остава Германия. Причините са свързани с по-добрия стандарт на живота, възможността за добре заплатен неквалифициран труд, близостта до България и големия брой сънародници, които живеят там. Изборът на страната не е случаен за голям брой българи, тъй като имат близки и роднини, които са отишли да работят там, и могат да им съдействат за намиране на работа.

32 процента от хората смятат, ако напуснат България, да го направят за над 5 години. 85% от анкетираните биха потърсили работа в страна от ЕС.

Данните сочат, че по отношение на пола, 64% от имащите намерение да потърсят работа в чужбина, са мъже. 62% от възнамеряващите са със средно образование, 60% са на възраст 18-40 г., а 80% живеят извън столицата.

34 на сто са готови да заминат на работа в чужбина без предварително подписан трудов договор. Има и такива, които се доверяват на надежден помощник за осигуряване на работа още преди заминаването. Съществуват много фирми в помощ на търсещите работа в чужбина, но „Промедика24“ е най-добрата, споделят доволни граждани. Причината е, че осигурява легална работа за болногледачи в Германия благодарение на дългогодишните си контакти и опит в сферата на услугите и огромната база от данни с актуални работни оферти. Сред предимствата на работата като болногледач в Германия са  доброто заплащане,  което включва настаняване и изхранване в дома  на пациента, не се изисква никакви такси от страна на работника. Освен това всеки ангажимент е с продължителност няколко месеца. За невладеещите немски език на достатъчно добро ниво, Промедика24 организира безплатни езикови курсове.

38% те не биха търсили работа в чужбина, ако получаваха заплата между 1000 и 2000 лв.; 36% - между 2000 и 3000 лв.; 14% - до 1000 лв. Само 1% заявяват, че няма заплата, която да ги мотивира да останат в България.

Две трети от анкетираните не одобряват мерките за привличане на работници от трети страни, а 23% ги одобряват.

Проучването е извършено в периода 1 - 8 септември 2018 г.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички