За първи път в България стартира проект за образование в облака


За първи път в България стартира проект за образование в облака
Снимка: Intelday

2898

Amazon Web Services Educate стартира първия си проект за образование в облака в партньорство с HeleCloud и Факултета по математика и информатика, Софийски университет. България става част от 47-те страни в световен мащаб, които подкрепят и усъвършенстват образованието в облака в университетите и училищата. Пилотният проект беше представен на официална пресконференция във ФМИ.

„С увеличаващото се търсене на служители с експертиза в облачните технологии, AWS Educate дава достъп до нов вид образователен портал на следващото поколение ИТ и облачни специалисти. AWS Educate е глобална инициатива на Amazon Web Services за предоставяне на достъп до ресурси на студенти и преподаватели за повишаване и подобряване на образованието в облака“, каза Феликс Манохаран, ръководител на програмата AWS Educate за Европа, Близкия изток и Африка.

Към момента AWS Educate обединява 1400 учебни заведения от 47 страни по цял свят, предоставяйки безплатен достъп до сигурни облачни услуги, лабораторни упражнения и сложни изчислителни операции, които позволяват работа с динамично съдържание и възможност за дистанционно самообучение.

„Българските студенти имат голям потенциал, мотивация и способности. Много се радвам, че HeleCloud и ФМИ подписаха договор за сътрудничество и работим заедно по този пилотен проект. С разширяването и развитието на образованието в облака чрез практическо обучение върху платформата за облачни услуги AWS ще даде водещо предимство на студентите при кандидатстване за работа. Все повече компании преместват своя документооборот и процеси в облака, което неминуемо води до необходимостта от добре подготвени клауд експерти“, допълни Стефан Бумов, главен оперативен директор, HeleCloud.

„За нас е икономическо предизвикателство да отговорим на нуждите на бизнеса. По тази причина сме щастливи да приветстваме инициативата на AWS Educate и HeleCloud, която ще спомогне за подобряването на образованието в облака”, каза доц. д-р Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика, Софийски университет.

HeleCloud ще подкрепи внедряване на AWS Educate в учебната програма на университета, нейната адаптация и ефективното използване на ресурсите. Консултантите на компанията и преподавателите във ФМИ ще разработят заедно задания и упражнения, с които да дадат възможност на студентите да опознаят платформата AWS и да добият практически опит в областта на облачните технологии.

Новите технологии като публичния облак, интернета на нещата, роботизацията и изкуствения интелект все по-бързо навлизат в бизнеса в България. Тенденцията оказва влияние не само върху компаниите, но и върху човешкия капитал. Включването на нови дисциплини в учебната програма във висшето и средното образование е неизбежно, за да се отговори на нуждата от добре подготвени специалисти. „HeleCloud подкрепя развитието на образованието в облака, а стартирането на пилотния проект с AWS и ФМИ е само първата стъпка в тази насока“, добави Стефан Бумов по време на пресконференцията.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички