Бившият главен изпълнителен директор на Twitter съди компанията за неизплатени съдебни разходи


Бившият главен изпълнителен директор на Twitter съди компанията за неизплатени съдебни разходи
Снимка: Getty

1402

Бившият главен изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал и още двама бивши ръководители съдят притежаваната от Илон Мъск социална медийна платформа за това, че не е успяла да покрие лични съдебни разходи за над 1 млн. долара, включително свързаните с разследване на Министерството на правосъдието на САЩ.

Агравал, бившият главен юрист на Twitter Виджая Гаде и бившият главен финансов директор Нед Сегал бяха уволнени от Мъск, когато придоби платформата за 44 млрд. долара през октомври.

Тримата твърдят, че компанията е „отказала да признае задълженията си и да преведе плащане по всички фактури“, след като те са направили „значителни разходи“ за съдебни дела и разследвания, свързани с бившите им позиции, пише The Financial Times.

Според документите, подадени в съда в Делауеър, Министерството на правосъдието се е свързало с адвоката на Агравал и Сегал „по определени разследвания, свързани с компанията“.

 

В иска се твърди, че Агравал и Сегал са направили и правни разходи свързани с разследвания на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) от 2022 г. По онова време SEC разследваше дали Мъск е нарушил разпоредбите за ценни книжа, като не е направил навременни оповестявания, когато първоначално е закупил дял от 9,2% в компанията в началото на 2022 г.

Компаниите често покриват съдебните такси на мениджърите, свързани с техните официални позиции.

Мъск ръководи агресивно съкращаване на разходите в Twitter, за да контролира финансите на компанията. Рекламодателите свиха разходите си за платформата, а фирмата дължи 1,5 млрд. долара годишни лихвени плащания по дълга от 13 млрд. долара, използван от Мъск за финансиране на придобиването.

Освен че извърши сериозни съкращения на работни места, Twitter преговаря или отказва да плати дължими суми на някои доставчици, наемодатели и партньори, което излага компанията на правни предизвикателства. Например Twitter е съден от своя наемодател в Сан Франциско за неплащане на наем.

С прекратяването на трудовите правоотношения на Агравал, Сегал и Гаде през 2022 г. с дисциплинарни уволнения, Мъск анулира нуждата от големите обезщетения, които се очакваше да получат – близо 60 млн. долара в случая на Агравал. Не е ясно дали ръководителите смятат да оспорят условията на прекратяването на трудовите си правоотношения в съда.

В иска се описват различни правни и регулаторни проблеми на Twitter, откакто Мъск направи предложението да поеме компанията. В допълнение към разследванията на SEC и Министерството на правосъдието ръководителите са включени и в колективен иск срещу компанията, а Гаде свидетелства пред Комисията за надзор и отчетност на Камарата на представителите по време на изслушване през февруари за модерирането на съдържанието в платформата.

Отделно от това след придобиването Twitter е бил изправен пред настояване от Федералната търговска комисия да сподели вътрешната комуникация, свързана с Мъск и с бизнес практиките си, според доклад на ръководената от републиканците комисия по правосъдие на Камарата на представителите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Twitter заведе дело срещу Илон Мъск

Meta пусна абонаментната си услуга - потребителите ще плащат за верификация

Съосновател на Twitter пуска конкурент на платформата

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички