Бонус срещу ваксина: Новият стимул за хората в САЩ


Бонус срещу ваксина: Новият стимул за хората в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

6312

Американският президент Джо Байдън изпълни обещанието си да има 100 милиона имунизирани за почти два пъти по-кратък срок от първоначално обявения – 100 дни от началото на мандата му.

"Казах, че се надявам 100 милиона души да получат първа доза от ваксината през първите ми 100 дни като президент. Постигнахме тази цел миналата седмица – на 58-мия ми ден, 42 дни преди крайната дата. Сега поставям нова цел – 200 милиона ваксинирани с първа доза до 100-ия ден от началото на мандата. Знам, че е амбициозно и че нито една друга държава по света дори не се доближава до това, което правим", заяви Байдън на първата си пресконференция.

Американски компании също се мобилизираха да изпълнят плана на президента и вече предлагат щедри бонуси за служителите си, ако изберат да се имунизират. На първа линия за ваксини са кланици, супермаркети и ферми – там, където се използва много физически труд. Няколко големи вериги хранителни магазини, сред които и Aldi, дават няколко часа платен отпуск в деня на поставяне на дозата. Други компании пък предпочитат да отворят собствени ваксинационни центрове.

Базираната в Калифорния Bolthouse Farms – компания, която продава моркови, смутита и сокове, всяка седмица организира имунизационни сесии и плаща по 500 долара на служителите си за ваксина. Ваксините не бива да са условие за започване на работа

Гигантът за производство на месо JBS дава по 100 долара на ваксиниран служител и раздава редовно материали на различни езици, с които се пояснява ползата от ваксините. До средата на март 1/3 от служителите на компанията вече са получили първа доза. В търговската верига Target дават 30 долара за транспортни разходи.

Авиокомпанията United Airlines дори намеква, че ще направи задължителна ваксинацията за пилоти и стюардеси. Други компании са дори още по-изобретателни и дават по една поничка дневно за всеки имунизиран служител до края на годината, а други предлагат бира по 10 цента на първите 2000 души, получили първа доза.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички