Експерт: Ваксините не бива да са условие за започване на работа


Експерт: Ваксините не бива да са условие за започване на работа
Снимка: iStock

8162

Ако ваксинирането се превърне в ключ към пазара на труда, има най-големи рискове за обществото. Хора, които до онзи ден не са били в бедност, сега може да изпаднат. Това мнение изрази доц. Алексей Пампоров от Института по философия и социология към Българската академия на науките, интервюиран от БНР.

"Може да се окаже, че влизаме в режим на ваксинна бедност – че има хора, които не могат да започнат работа, защото не могат да си позволят да бъдат ваксинирани, а не могат да си позволят да бъдат ваксинирани, защото не могат да си купят ваксини, а не могат да си купят ваксини, защото не са започнали работа. Ще влезем в модел тип "Параграф 22", коментира Пампоров. 

"Аз напълно разбирам хората, които се страхуват и се опасяват да си поставят ваксините", каза Алексей Пампоров по повод на страховете и неяснотите около ваксините срещу Covid-19

"Проблемът с тази ваксина е, че тя не е утвърдена толкова като практика и като опит. Клиничните изпитания са правени твърде бързо, затова има толкова скептични хора. Има 3 или 4 модела на ваксини, направени по различни принципи. Не е ясно коя от тях е най-ефективна. Няма толкова добре утвърдени протоколи за ваксинация и за реваксинация. Другите ваксини вече са ни познати от 30-40 години и повече. Там е ясно какво се случва, кой е в риск и т.н. Тук още не се знае какви биха могли да бъдат евентуални последици и странични ефекти", отбеляза доцентът.

От гледна точка на цивилизацията би трябвало да искаме да се ваксинираме. Ваксинирането е цивилизационен избор. Неваксинирането е егоистичен личностен подход, смята Пампоров. 

"Не разбирам защо се насажда параноя в стил – ужас, какво ще стане", посочи Алексей Пампоров относно опасенията от създаване на нови разделителни и ограничителни линии между ваксинирани и неваксинирани, когато става дума за свободата на придвижването и пътуванията. 

Той даде пример с африкански и азиатски държави и изискванията им за задължителни ваксинации за някои инфекциозни болести. "Там, където има повишен риск от предаване на заразни болести, от епидемии, обикновено се подхожда по такъв начин с ваксините." 

Ако България обаче закъснява с имунизациите срещу коронавируса, ние рискуваме населението да бъде изолирано от останалата част от Европа, не защото не искаме да се ваксинираме, подчерта доц. Пампоров. 

Страни като Гърция вероятно от юни ще си отворят туризма, ще има изискване за ваксини и туристи от Западна Европа ще могат да посещават страната. "В България ще настане бой за ваксини поради тяхната недостатъчност."

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички