Британската банка Standard Chartered ще създаде криптоборса в Европа


Британската банка Standard Chartered ще създаде криптоборса в Европа
Снимка: Getty Images

3821

Лондонската банка Standard Chartered се стреми да създаде борса за криптовалути, която да работи в Обединеното кралство и в останалата част на Европа, обявиха от финансовата институция.

Задачата е възложена на поделението на банката за иновации и рискови инвестиции – SC Ventures, посочи мултинационална компания за банкови и финансови услуги, добавяйки, че азиатската компания BC Technology Group ще бъде партньор по проекта. Фирмата управлява лицензираната за Хонконг борса за криптовалута OSL.

"С общата пазарна стойност на цифровите активи от над един трилион щатски долара, сътрудничеството между водещи фирми на пазара е наложително за продължаващо развитие на стабилна глобална институционална инфраструктура за цифрови активи", коментира изпълнителният директор на SC Ventures Усман Ахмад.

Новата платформа на StanChart ще е насочена към европейския пазар, свързвайки институционалните търговци с контрагенти, търгуващи с Bitcoin, Ethereum и други цифрови активи, съобщи банката.

"Ние сме убедени, че цифровите активи имат бъдеще и ще бъдат приети от институционалния пазар като изключително подходящ клас активи", каза Алекс Менсън от SC Ventures.

Преминаването на фокусираната в Азия, Африка и Близкия изток StanChart към работа с криптовалути е еднa от най-силните форми на подкрепа за тях до момента от голям кредитор. Големите банки по света жонглират с интереса на клиентите към цифровите монети, опасявайки се от рисковете, които носят те. Тя се присъединява към нарастващия списък на големите банки, които са приели Bitcoin, включително Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup и DBS.

Ден по-рано криптоборсата Coinbase Global съобщи, че ще започне незабавно да позволява входящи преводи на криптовалутата Dogecoin на своята платформа Coinbase Pro. Според изявлението търговията на тази криптовалута ще започне на 3 юни, ако са изпълнени условията за ликвидност.

Други големи британски банки като HSBC все още се въздържат от криптовалутите. Изпълнителният директор на HSBC Ноел Куин заяви, че ръководената от него банка не планира да пуска платформа за търговия с Bitcoin или други услуги, свързани с криптовалути.

Новините допринасят за задълбочаване на възходящото движение на криптовалутите за втора поредна сесия на търговия, като Bitcoin поскъпва с близо 2,5%, а Ethereum – с около 3,6%.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички