Шефът на най-голямата банка в САЩ: Пазете се от bitcoin


Шефът на най-голямата банка в САЩ: Пазете се от bitcoin
Снимка: Getty Images

3224

Изпълнителният директор на на най-голямата банка в САЩ не изпитва голяма любов към криптовалутите, но не би спрял ръководената от него институция да прави бизнес с блокчейн сектора. Това стана ясно от думите на Джейми Даймън, изпълнителен директор на JP Morgan Chase, по време на изслушването му пред Комисията за финансови услуги, част от Конгреса на САЩ, където бе попитан какво мисли за bitcoin и другите криптовалути.

„Личният ми съвет към хората е: стой далеч от тях. Това не означава, че клиентите не ги искат. Става дума за това как се управлява бизнес. Не пуша марихуана, но ако я направите легална на национално ниво, аз няма да спра хората си да я банкират (предлагат услуги свързани със сектора)”, казва Даймън, цитиран от finance.yahoo.com.

Шефът на JP Morgan добави, че криптовалутите не могат да се сравняват с фиатните пари и златото и предупреди: „купувачи внимавайте”. Даймън уточни, че говори конкретно за виртуални валути, а не за блокчейн технологията или за стейбълкойните – криптовалути, които са обвързани с валутните курсове на фиатните пари. Ръководителят на JP Morgan добави, че неговите лични възгледи не засягат финансовите услуги, които банката предлага на клиентите си.

JPMorgan Chase и останалите конкуренти на пазара от години предлагат услуги свързани с пазара на криптовалути. По информация на CoinDesk, банката готви специална оферта за частни клиенти с големи възможности за инвестиция в активно управлява bitcoin фонд.

 „Много от нашите клиенти питат „можем ли да им помогнем да продават или купуват криптовалути?”, каза Димън по време на годишната среща на акционерите на JP Morgan, проведена на 18 май тази година. „И инвестирахме в това за което говорим”, добави той.

Джейми Даймън е изявен критик на виртуалните валути, като през 2017 година нарече bitcoin „измама”. Въпреки това JP Morgan работи по редица оферти и системи на база блокчейн технологията.

„Не казвам на хората как да харчат парите си, независимо какво чувствам относно дадено нещо”, каза Димън пред Конгреса на САЩ. По думите му, банката обсъжда как да предлага крипто продукти на клиентите си по „сигурен” начин. Според него, този клас активи ще спечели от по-твърда регулаторна рамка. Bitcoin се срина с 30% само за ден

Към момента на подготвяне на материала bitcoin се търгува на цена от 36 943 долара, като е спад от малко над 8% на седмична база, сочат данните на CoinMarketCap. 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички