Частните пенсионни фондове искат КФН да влезе на проверка в "Градус"


Частните пенсионни фондове искат КФН да влезе на проверка в "Градус"
Снимка: БГНЕС

7618

Частните пенсионни фондове призоваха Комисията за финансов надзор (КФН) да провери дали компанията "Градус" АД е извършила нарушения при листването си на Българската фондова борса. Те настояват всеки човек или институция, който има информация за злоупотреби на "Градус" на борсата, да ги уведоми.

Това става ясно от позиция на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

"Законът ни дава право като миноритарни акционери, каквито са пенсионноосигурителните дружества, закупили акции на "Градус" АД, да изискат документи от компанията, свързани с нейната дейност. Пенсионно-осигурителните дружества са готови да извършат такава вътрешна проверка, но без конкретна насока тя би била неефективна", се казва в становището на пенсионните дружества.

Така те отговориха на бизнесмена Светослав Илчовски, който твърди, че компанията за птиче месо и продукти е извършила финансови злоупотреби при първичното публично предлагане на борсата в София през 2018 г.

7 пенсионно-осигурителни дружества са инвестирали общо 46 млн. лева в акции на "Градус" АД, което се равнява на 0.28% от активите на управляваните от тях пенсионни фондове към края на декември 2020 г.

Като миноритарен акционер, пенсионните дружества могат да поискат по-специфични документи от фирмата на Иван Ангелов - като банкови извлечения. При излизането си на борсата през 2018 г., "Градус" беше оценена на около 450 млн. лева, припомни фейсбук страницата на блога "Финансови смислици", автор на който е журналистът Мирослав Иванов. Към днешна дата (10 май), пазарната капитализация на "Градус" АД е вече малко под 350 млн. лева, а за деня акциите на дружеството са поевтинели с 2,7%, до цена от 1,422 лв.

Ако бъде открита злоупотреба, пенсионните фондове обещават да направят всичко, за да защитят интересите на техните клиенти. Това важи както при злоупотреба при първичното предлагане на акции на "Градус" АД и неговата дейност като публично дружество, така и при публично разпространяване на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа за акциите и така да влияе негативно на тяхната цена, поясняват от БАДДПО.

 

* Статията има информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажби на ценни книжа.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички