Рязък спад за акциите на голям български производител на птиче месо


Рязък спад за акциите на голям български производител на птиче месо
Снимка: БГНЕС

3051

Акциите на българския производител на продукти от птиче месо „Градус” записват рязък спад на Българска фондова борса. Към момента на подготвяне на материала, книжата на „Градус” отчитат понижение от 7.05% до цена от 1.45 лева за брой.

В ранните часове на търговията, поевтиняването достигна близо 10%, като най-ниската цена към този момент възлиза на 1.40 лева за лот. Акциите на „Градус” затвориха предходната търговска сесия на цена от 1.56 лева за брой.

Позицията е най-търгуваната до този момент на БФБ, като по нея има реализирани 49 сделки или близо 5 пъти повече спрямо втората най-търгувана от инвеститорите. Изтъргувани са 45 198 лота при оборот от 65.7 хил. лева. Благодарение на спада в днешната търговия, книжата на „Градус” записват понижение от 0.68% от началото на годината.

Голямата българска компания за продукти от птиче месо стана публична през 2018 година, като успя да набере над 80 млн. лева от листването си на БФБ.

За 2020 година „Градус” отчете спад от 32.5% на годишна база в печалбата до 12.4 млн. лева преди облагане с данъци, сочи консолидираният финансов отчет на компанията.

На 5-и май, депутатът от „Демократична България” Владислав Панев, публикува в личния си профил във Facebook писмения сигнал на бизнесмена Светослав Илчовски, който предизвика скандал в Комисията по ревизията с разказа си - включително, че "Градус" е декларирала кух оборот заради подправени фактури.

Илчовски обаче не пожела да говори с подробности, предава Actualno.com. Медията е осъществила контакт и с пиара на БФБ, както и с Комисията по финансов надзор (КФН) относно твърденията на бизнесмена. От БФБ отговарят, че при тях не са постъпвали "сигнали за нередности" и "няма информация за проверки по първичното-публично предлагане на акции" на компанията. 

"Българска фондова борса (БФБ) е оператор на пазари на ценни книжа и други финансови инструменти. Допускането до търговия с акции на дружества на регулиран пазар на БФБ, респективно на тези на „Градус“ АД, става след одобрението на проспект от Комисия за финансов надзор. Търгът по първичното-публично предлагане на акции на „Градус“ АД е проведен на 18 и 19 юни 2018 г. при спазване на всички законови изисквания и правила на БФБ. Както към момента на провеждане на аукциона, така и към настоящия момент в БФБ не са постъпвали сигнали за нередности, както и няма информация за проверки по първичното-публично предлагане на акции на „Градус“ АД.", коментират от БФБ пред Actualno.com.

"Във връзка с направени и разпространени неверни твърдения от лицето Светослав Илчовски пред комисията за ревизия към 45-ото Народното събрание и медиите, „Градус“ АД информира, че ще заведе всички възможни дела срещу въпросното лице и ще сезира компетентните органи в защита на своите права и законни интереси за изнасянето и разпространяването на неверни твърдения от него. Те уронват престижа и накърняват доброто име на „Градус“ АД, причиняват на компанията и нейните инвеститори и акционери имуществени и неимуществени вреди, и дават неверни и подвеждащи сигнали към пазара, на който се търгуват акциите на „Градус“ АД, което може да се отрази негативно на тяхната цена. Като компания с близо 30-годишна история, „Градус“ АД няма да допусне накърняване на доброто й име, както и замесването й в политически битки чрез разпространение на невярна информация, и ще търси правата си по съдебен ред.", гласи позицията на "Градус", разпространена в следобедните часове чрез портала x3news.com.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажби на ценни книжа.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички