Държавният резерв спешно е дал стотици милиони за горива


Държавният резерв спешно е дал стотици милиони за горива

7703

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" е завъртала около изборите крупна поръчка за доставка на дизелово гориво за над 104 млн. лв. Поръчката е обявена още през януари, но самите сделки започват да се сключват след март месец. Така агенцията е обновила огромни количества горива, без да дочака прехвърлянето на тази дейност на създадената м.г. "Държавна петролна компания".

Това показва проверка на вестник "Сега" на базата на статистиката на Агенцията за обществени поръчки за най-големите възложители за 2021 г. Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" изненадващо се появи на трето място в класацията на най-едрите възложители за 2021 г. с договори за общо 132 млн. лв.

Основен принос за рекорда има крупна поръчка за доставка на 97 505 тона зимно дизелово гориво. Поръчката е обявена на 12, януари 2021 г., като договорите се възлагат поетапно за отделни партиди количествата. Дотук са възложени 5 контракта – три с фирма "Бент ойл" (за 10 610, 13 428 и 11 012 тона на стойност 12,5, 15,4 млн. и 13,1 млн. лв. ) и два с "Петрол енерджи" (за 11 279 и 8909 тона на стойност 12,8 млн. лв. и 10,6 млн. лв.). Тези фирми спечелиха основните доставки за резерва и през 2020 г. – дълго време единствен контрагент по тези договори бе друга фирма – "ЛУКойл България".

"Петрол енерджи" е собственост на Георги Самуилов от "Инса ойл", а "Бент ойл" е собственост на Димитър Радев. Радев фигурира като представител на лице, упражняващо контрол, в професионален футболен клуб "Славия" и е свързван с Венцеслав Стефанов и Младен Михалев – Маджо. Преди години Радев бе в управлението на фармацевтичната компания "Фарма" в Дупница, в която действителен собственик на основната част от капитала е съпругата на Младен Михалев – Елена Михалева.

Самото обявяване на поръчката на резерва е много изненадващо, защото през 2020 г. законът за държавните резерви и военновременни запаси бе променен и депутатите одобриха създаването на нарочно държавно предприятие "Държавна петролна компания", която да поеме дейността по съхранение и обновяване на запасите от горива. Регистрирането на самото предприятие се забави – това стана едва на 12 март, 2021 г., като резервът междувременно е пуснал сам голямата поръчка за обновяване.

Интересното е, че към този момент държавната агенция на практика няма право да се изявява като възложител на подобна сделка. Обществената поръчка е обявена на 12 януари, като краен срок за заявяване на интерес се сочи 22 януари, 2021 г. Според действащият тогава закон възложител следва да е все още несъздадената Държавна петролна компания. Едва на 17 февруари, 2021 г. законът за държавните резерви и военновременни запаси бе променен, като бе предвидена преходна разпоредба Държавният резерв да продължи да трупа запаси и да обновява горива до окончателното приемане на дейността от новата компания. За целта е предвидено и Министерство на икономиката да финансира агенцията с трансфери, защото в бюджета ѝ за 2021 г. не бяха заложени пари за такива сделки, а сумите залегнаха в бюджета на МИ, под чиято шапка ще е новата петролна компания.

От прегледът на датите излиза, че правното основание агенцията да продължи да възлага поръчки е от февруари, а поръчката е обявена януари. Самите договори са сключвани след законовата промяна – от март нататък. Парите по поръчката също и следвало да са осигурени извънредно от Министерство на икономиката.

Държавният резерв пусна крупна обществена поръчка за доставка на дизелово гориво с прогнозна стойност 115 млн. лв. и през април 2020 г. – месец преди кабинетът да одобри проект за промени на закона за държавния резерв, с който тези дейност се прехвърля на новата петролна компания. Тези изменения влязоха в сила през юли 2020 г.

Държавният резерв поддържа собствени данъчни складове, където се съхраняват запасите от горива и нефтопродукти за извънредни ситуации. По закон агенцията е длъжна ежемесечно и ежегодно да информира за количествата и вида на резервите, но без да разкрива точното им местонахождение и техните собственици.

По информация на Expert.bg всеки производител на горива в България е длъжен да съхранява наличности от петролни продукти на държавния резерв, за които държавата му плаща наем. Това са т.нар. горива за извънредни ситуации, които се обновяват периодично. Същото важи и за потребителите на горива, които ги използват за собствени нужди – като топлофикациите например.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.92219
 • GBP
  1
  2.25344
 • JPY
  100
  1.35352
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  238.60
  233.03
 • Litecoin
  1
  108.82
  106.31
 • Ethereum
  1
  2719.33
  2657.02
 • Bitcoin
  1
  39632.56
  38721.62
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички