Футболът пред бизнесa: Байер Леверкузен побеждава и пише история, но не и Bayer


Футболът пред бизнесa: Байер Леверкузен побеждава и пише история, но не и Bayer
Снимка: Getty Images

1223

Когато офисният отбор по софтбол или 5-членният футболен тим влязат в печеливша серия, това по-скоро помага за поддържане на високия дух на екипа, а не толкова на баланса на компанията.

Далеч не така обаче стоят нещата за германския фарамцевтичен конгломерат Bayer, който притежава Байер 04 Леверкузен – футболният отбор, който тази събота стана първият в историята със сезон без загуба в Бундеслигата.

Байер Леверкузен вече спечели титлата в германското първенство, като прекъсна 11-годишната победна серия на Байерн Мюнхен като и двата отбора ще се борят за националната купа, а Байер Леверкузен е на финал в Лига Европ.

Снимка: Getty Images

Успехите на Леверкузен повдигат духа на корпоративния Bayer, където служителите са свикнали с изобилие от лоши новини. В LinkedIn компанията раздува постиженията на Аспирините под ръководството на испанския треньор Шаби Алонсо.

Футболни знамена се издигат и пред централата на Bayer. „Те са известни като #Werkself или Единайсеторката на компанията. Наричаме ги наши колеги“, се казва в публикация на конгломерата в LinkedIn, след като отборът спечели Бундеслигата.

Акциите на Bayer поевтиняват със 70%, откакто тя даде 63 млрд. долара за купуването на американския селскостопански гигант Monsanto преди 6 години. А откакто Бил Андерсън се присъедини като главен изпълнителен директор миналата пролет, той извърши стратегически преглед на активите на компанията, в които има големи дялове и извърши първото от хилядите съкращения на работни места. Целта е да се обърне късметът на производителя, който има бизнес звена, фокусирани върху всичко – от лекарства за рак през царевични семена до кремове за лице.

 

Снимка: iStock

Финансовият директор на Bayer, Волфганг Никл, вижда потенциал състоянието на футболния отбор да помогне малко за финансовите проблеми на компанията майка, които включват високи нива на дълг.

„Всички велики играчи стават по-ценни“, казва Никъл на пресконференция във вторник. „Но това вероятно е всичко, което можем да кажем в този момент“.

Основан преди 120 години от работници в компанията, която току-що е изобретила чудодейното хапче аспирин, Байер прекарва първите си години в долните германски лиги и не се присъединява към Бундеслигата до 1979 г. Оттогава става известен като един от най-силните отбори в Германия.

Снимка: Getty Images

Но Байер се провали в битката за титлата през сезон 2000 г., а няколко години по-късно загуби финалите за Купата на Германия и Шампионската лига, като спечели нелицеприятното прозвище „Неверкузен“ от английските медии (каламбур, never – никога и Леверкузен, т.е. никога не печелят титла бел. ред.).

Но въпреки това ръководството на Bayer никога не е обмисляло продажба на дял в отбора. През 2006 г. един от присъстващите на годишното общо събрание на компанията призова запродажба на клуба. Предложението беше отхвърлено, а отборът беше определен като „ценен рекламен актив за Bayer AG“.

Компанията даже е увеличила връзките си със своя футболен клуб. През 2007 г. тя обяви, че ще реновира стадиона на клуба, отделяйки 56 млн. евро за изграждане на нови трибуни и покрив.

Снимка: iStock

„Нашият футболен отбор е важен начин за популяризиране на имиджа ни както у дома, така и в чужбина“, обясни тогавашният изпълнителен директор Вернер Венинг, оправдавайки ремонта пред акционерите. Венинг се пенсионира през 2010 г. и оттогава е председател на Байер Леверкузен.

Bayer още е основен спонсор на своя футболен отбор, въпреки че не е ясно колко налива всеки сезон. Малко вероятно е инвестициите да намалеят скоро под ръководството на изпълнителния директор Андерсън.

Тексасецът никога не е обмислял продажба на дял в клуба, докато преразглеждаше портфолиото от активи на Bayer от миналата пролет, казва той във вторник на пресконференция. Освен това строгите правила за собственост на Бундеслигата не позволяват такива сделки, като тези, които помогнаха за повишаване на оценките на отборите от Английската висша лига.

Снимка: Getty Images

„Има много строги ограничения за това какво може да се прави с германските футболни клубове“, каза наскоро Андерсън. „Това дори не е опция“.

Извън корпоративния свят Андерсън подари персонализирана футболна тениска на германския канцлер Олаф Шолц, докато го придружаваше на пътуване до Китай. Наскоро той имаше и обяд с Алонсо.

И докато титлата в Бундеслигата е сигурна, това, че отборът завърши сезона непобеден наелектризира както привържениците, така и мениджърите. „Това е наистина страхотен ден за Байер Леверкузен, за града и клуба“, каза той. И за компанията, която би могла да се възползва от малко добри новини.

Източник: Time

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В света на футбола: Как Бундеслигата се справя с енергийната криза?

Сложната сделка: Как "Интер Маями" успя да привлече Меси?

Рекорд: "Манчестър Юнайтед" може да бъде продаден на нечувана досега цена

Водещите първенства в Европа с рекордна сума за трансфери този сезон

 

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички