Продажбата на "Манчестър Юнайтед" може да постави световен рекорд


Продажбата на "Манчестър Юнайтед" може да постави световен рекорд
Снимка: Getty Images

5954

„Манчестър Юнайтед“ ще бъде продаден за рекордно висока сума, ако сегашният собственик – семейство Глейзър, приеме някоя от постъпилите оферти за контрол над клуба.

Източници от клуба са убедени, че преди крайния срок в сряда ще бъдат получени оферти на стойност над 5 млрд. паунда, което ще задмине сумата от 4,65 млрд. долара, платена за американския „Денвър Бронкос“ от НФЛ през миналата година.

Юнайтед очакват 6 оферти, комбинация от пълно поглъщане и частични инвестиции, пише The Mail.

Очаква се поне две от тях – офертата на Катар, разкрита от медията, и тази на конкурента сър Джим Ратклиф, да надхвърлят 5 млрд. паунда. Смята се, че първоначалните предложения са били по-близо до 4,5 млрд. паунда.

Участниците в процедурата смятат, че преди да бъде избран купувач, може да бъде обявен още един кръг от оферти. Великден се смята за краен срок за вземане на решение, след което ще се проведе още един кръг от преговори.

През миналата седмица делегация около предложението на шейх Джасим бин Хамад ал-Тани посети „Олд Трафорд“ и Карингтън, където са организирани обиколки, презентации, и е имало опция да се задават въпроси. Разговорите продължили над 10 часа и са описани като „сърдечни и положителни“.

Въпреки че посещението на Ратклиф и групата му е било с около 3 часа по-кратко, стана ясно, че са направили добро впечатление на участниците в процеса, ръководен от американската банка Raine Group.

Широко разпространено очакване е, че Глейзър желаят пълна продажба, но биха приели и частични инвестиции, ако оценката им не бъде удовлетворена.

Офертата на шейх Джасим е за всички акции на Юнайтед, като е обещал да изчисти дълговете на клуба. Макар че Ратклиф цели да купи 69-процентния дял, който притежаван от семейство Глейзър, той може да промени мнението си.

Общо около 8 групи са били разведени из стадиона и тренировъчната база, а центърът „Джими Мърфи“, използван обикновено за пресконференции, е бил превърнат в зала за срещи с инвеститорите за период от две седмици.

Междувременно британският милиардер сър Джим Ратклиф заяви, че не иска да плати „неразумна цена“ за „Манчестър Юнайтед“ преди крайния срок за подаване на втори оферти за клуба от Висшата лига, който изтича в сряда. Основателят на петрохимическата компания Ineos, който е фен на „ Манчестър Юнайтед“ от дете, подаде оферта за клуба през февруари. Първоначалната му оферта и тази на катарския фонд, ръководен от шейх Aл-Тани, не бяха приети от собствениците, което породи нуждата от нови преговори.

В интервю за WSJ Ратклиф описва клуба като „обществен актив“, а не като финансов. „Как се определя цената на една картина? Как определяте цената на една къща? Тя не е свързана с това колко е струвало построяването или колко е струвало боядисването. Това, което не искате да правите, е да плащате неразумни суми, защото после съжалявате“, казва Ратклиф.

Фамилия Глейзър купиха 69% от акциите на клуба през 2005 г. за 790 млн. паунда.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Собственикът на "Ливърпул" отговори дали клубът се продава

Собствениците на мърсисайдци: "Ливърпул" се продава

Пълна доминация: Английските отбори - най-богатите в Европа

Висшата лига разследва "Манчестър Сити" за финансови злоупотреби

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички