Собственикът на "Ливърпул" официално обяви, че клубът не се продава


Собственикът на "Ливърпул" официално обяви, че клубът не се продава
Снимка: Getty Images

4829

Американските собственици на футболния клуб „Ливърпул“ не се опитват да продадат отбора, но водят разговори с потенциални инвеститори за друг вид сделка, съобщи Boston Sports Journal, цитиран от Bloomberg.

„Продаваме ли LFC? Не. Разговаряме ли с инвеститори за LFC? Да. Ще се случи ли нещо там? Вярвам, че да, но няма да е продажба. Продавахме ли нещо през последните над 20 години?“, заяви в интервю за изданието Джон Хенри, собственик на Fenway Sports Group, като опроверга появилата се през ноември 2022 г. информация, че се проучва продажба.

Компанията Fenway Sports Group, която придоби британския клуб през 2010 г., коментира преди 3 месеца, че би проучила възможността за привличане на инвеститори, ако това е в „най-добрия интерес“ на клуба. След първоначалното изявление президентът на „Ливърпул“ Том Вернер заяви, че няма спешност за приключване на потенциална сделка.

Коментарите слагат край на спекулациите, че отборът е тръгнал към продажба, която може да донесе над 5 млрд. долара, тъй като инвеститори от цял свят се състезават да купуват клубове от английската Висша лига. Fenway Sports Group купи Ливърпул за около 300 млн. паунда (361 млн. долара) през 2010 г. при принудителна продажба от американските бизнесмени Джордж Джилет и Том Хикс.

През ноември Bloomberg News и The Athletic съобщиха, че Fenway Sports Group обмисля продажбата на Ливърпул. Компанията е собственик и на бейзболния тим Boston Red Sox. Собствениците на мърсисайдци: "Ливърпул" се продава

При конкурентa на Ливърпул във Висшата лига – Манчестър Юнайтед, притежаван от американската фамилия Глейзър, се обмисля продажба с потвърдени оферти от INEOS на британския милиардер Джим Ратклиф и катарския принц Шейх Ясим бин Мохамед ал-Тани.

Ливърпул е сред най-големите отбори в световния футбол и заедно със северозападния съперник Манчестър Юнайтед е един от най-успешните в най-богатата футболна лига в света. Над половината от най-богатите футболни клубове в класацията Money League на Deloitte са от Висшата лига. Общо 11 отбора от елита на английския футбол са в топ 20, сочи списъкът за сезон 2021-22. Пълна доминация: Английските отбори - най-богатите в Европа

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Висшата лига разследва "Манчестър Сити" за финансови злоупотреби

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички