Германската модна платформа Zalando съкращава стотици работни места


Германската модна платформа Zalando съкращава стотици работни места
Снимка: iStock

1687

Базираната в Берлин Zalando, чиито акции влизат в състава на борсовия индекс Dax, е поредната компания, която съкращава стотици работни места. Главните изпълнителни директори Роберт Генц и Дейвид Шнайдер обясняват хода в писмо до служителите си, като заявяват, че Zalando не е там, където трябва да бъде. Затова сега било необходимо да се предприемат решителни действия.

Най-голямата модна платформа в Европа създаде много работни места, особено през COVID пандемията, и сега има над 17 000 служители. Някои области са се разраснали прекалено и компанията е станала твърде сложна, за да може да се действа бързо, обясняват основателите на компанията. „Това зависи от нас“, гласи писмото, цитирано от Handelsblatt.

В него се посочва, че уволненията ще засегнат много области и че високопоставени мениджъри също ще трябва да напуснат. Разговорите с работническия съвет (синдикалната организация) ще започнат незабавно. Съкращенията вероятно няма да засегнат само служителите от оперативната логистика, тези в сферата на обслужването на клиенти и в изнесените центрове, като например фотостудиата.

Причина за мерките на Генц и Шнайдер са макроикономическите предизвикателства и отслабващия порив след пандемията. Потиснатият потребителски климат и високата инфлация от месеци създават проблеми на онлайн търговците на дребно.

На 7 март Zalando ще представи бизнес отчета си за 2022 г. Прогнозата за текущата година се очаква. Към момента Zalando има над 50 млн. клиенти в Европа и приходи от над 10 млрд. евро.

Въпреки това двуцифрените стойности на растежа от времето на COVID изчезнаха. Възможно е дори продажбите да са в застой през 2022 г. Това е проблем преди всичко за средносрочната цел, защото Zalando цели да достигне брутна стойност на стоките от 30 млрд. евро до 2025 г. Към момента компанията е на около половината от тази стойност.

Що се отнася до оперативната печалба, Zalando наскоро обяви коригирана брутна печалба (Ebit) между 180 и 260 млн. евро за 2022 г. В интервю за Handelsblatt миналата година съизпълнителният директор Робърт Генц обяви, че рентабилността ще има предимство пред растежа. Ефективността на разходите е сериозен проблем в компанията.

Подобно на други технологични и модни фирми Zalando напоследък задържа инвестициите и също наема по-малко хора. Според Бенджамин Конке, анализатор в Stifel, изоставянето на по-малко печеливши бизнеси като услугата за съвети за стил Zalon и въвеждането на минимални стойности на поръчките за безплатна доставка са положителни стъпки, но очевидно недостатъчни.

Zalando не е единственият германски стартъп, който съкращава работни места. Услугата за доставка на храна Delivery Hero също наскоро съкрати 156 служители в централата си в Берлин. Компанията оправда решението с това, че целта е да стане по-икономична и по-ефективна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Криза: Британски модна марка затваря всичките си 170 магазина

Още една компания за онлайн търговия започва съкращения

Как да разберете, че скоро може да ви съкратят от работа?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички